B U Y U K OKYANUS

B U Y U K OKYANUS
Durango
tutarak kurduğu tuzakla, kral dahil şehrin tüm soylularını ve ordunun kaymak tabakasını öldürdü. Yeni bir kral atadı ve katliamdan da Moktezu-mayı suçlayarak, Chololtek ordusunu yanına çekti. Cortes zafere inanmasına rağmen Tenoctit-
içerideki az sayıda İspanyol’un da kolayca yok lecek olmasıydı. İspanyollar aylarca Tenoctitla dı. Kral Moktezuma neredeyse İspanyol ların e hindi. Hatta İspanya kralına bağlılık bildirim lunduğu bile söylenir. Cortes’in arzusu üzerin piramidin tepesine bir haç ve Meryem Ana da; di. Kentteki gerilim bununla daha da arttı.

20 Nisan 152uae Veiasquez’e bağlı Kaptan San Juan de Ulua’dan karaya çıktı. Bunu ha Cortes, 80 adamını şehirde bırakıp kalanlarl ez’in kampına saldırdı. Sonra Narvaez’le anla:
Tarihin en gizemli ve ürkütücü oyunlarından biri olan Mesoamerikan top oyununu anlatan bir kabartma. Aztek ve diğer eski Meksika kültüründeki top oyununda, maç kaybeden takım hayatını da kaybediyordu. Kabartmanın tarihi, İS 590.

kendilerini Tenoctitlan kentinde buldu. Moktezuma, Cortes’i Atzayacatl’ın sarayında ağırladı ve hediyeler sundu. Gelenler tehlikeli konuklardı, Cholollan tuzağının yeniden denenebile-ceğinin farkındaydılar.

Tenoctitlan şehri anakaraya üç ayrı yolla bağlı bir adaydı. İspanyollar için en büyük tehlike Tlatzcalteclerin şehrin dışında kalması ve
maya çağırdı. Halk bu çağnya uydu. İşle tam Moktezuma’nm öldürüldüğü söylenir. Ya hal taşlarla ya da İspanyollar tarafından. Mokte kardeşi Cuitlahuac başa geçirildi ve Aztek sald den başladı.

Cortes’in adamlarından birinde çiçek hasta sı savaşın kaderine çok büyük etki etti. Çiçek kıtasında tanınmayan bir hastalıktı ve bir çeşit

ha silahı etkisi yarattı. Hastalığın etkisi liderler da da ölümcüldü.

Büyük bir saldırı gerçekleştirmek için Cortes callan’dan 20 bin savaşçı daha istedi. Mevcut or m üçe bölen Cortes, Pedro de Alvarado’yu 30 ; okçu, 175 İspanyol piyade ve 20 bin müttefik ] birlikle Tlacopan’a ,Gonza1o de Sandoval’ı ise It lapana gönderdi. Kuşatma Orta Amerika’da hi< meyen bir yöntemdi. Yük hayvanlan olmadığı i yaşlarda kuşatma sistemi kullanılmazdı. Cortes nu biliyordu ve bu sayede Azteklerc hiç beklemf bir saldırı yaptı.

Savaşta iki taraf da ağır kayıplar vermişti fakat titlan’da yiyecek ve su giderek azalıyordu. Az tekli yıplarmın yeri doldurulamıyordu. Buna karşılık dolu İspanyol gemileri sürekli limana yanaşıyordı Cortes sonunda güneyden şehre girip yağma başladığında Azlekler kuzeye Tlatelolco’ya çeki sırada liderler arası yaşanan bazı anlaşmazlıkla ordusunda bölünmelere neden oldu. Tüm bu a rağmen Aztek savaşçıları, İspanyolların yanınd san yerlilere korku ve dehşetle saldırıyorlardı.

dönmüştü. Buna rağmen İspanyolların barbar

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*