Einstein’ın Akima Takılanlar

Einstein’ın Akima Takılanlar

Bir bilim dalını kökten etkileyecek bir fikriniz olsa, bunu unutur muydunuz? Einstein, unutup yıllar sonra hatırlamışa benziyor. Einstein-dan geriye kalanların altını üstüne getiren araştırmacılar, ünlü fizikçinin, kiitleçekimsel mercek etkisini genel göreliliği tamamlayışından 3, söz konusu bulguyu vayınlayışından 24 yıl önce akıl ettiğini ortaya çıkardılar.

Einstein’ın küçük bir not defterini yeniden inceleyen Max Planck Enstitüsü araştırmacıları, Einstein’ın 1910’dan 1940’a kadar kullandığı bu
demlk hem de kullanıcıya yansıyan yüzüyle inceleneceği konferansta Intranet uygulamalarına da değinilecek.

Tam gün sürecek konferansta Luc Michel Six, internet ve Intranet uygulamalarından örneklere yer verip, Apple teknolojilerinin uygulama aşamasında son kullanıcıya sağladığı avantajları belirtecek. Özkan Ere-ner, internette yayıncılık, kişisel TV gibi konulara değinecek. Fulya San’nın sunuşu ise eğitim sektöründe internet kullanımı ve uygulama alanlarını açıklar nitelikte olacak.

defterde, sonraları 1936’da tamamlayıp yayınladığı denklemlerini, ufak tefek farklarla çok önceden not ettiğini farkettiler. Araştırmacılar, aradaki döneme ait belgelerden yola çıkarak, Einstein’ın bu buluşundaki yaklaşımını unutup, yıllar sonra yeniden ortaya koyduğunu ileri sürüyorlar. Kütleçekimsel mercek etkisi, ancak 1979’da gözlemlenebilmişti.

Özgiir Kurtuluş

http://www.apnet.com/inscight

Dünyanın En Küçük Deney Tüpleri

Üç farklı araştırma enstitüsünün katıldığı ortak bir çalışmada, araştırmacılar bir kimyasal tepkimeyi, uzunluğu bir mikrondan, iç çapı on nanometreden az, küçük deney tüplerinde gerçekleştirdiler. 13 Aralık

1996 tarihli Science dergisinde bir yazı ile tanıtılan çalışmanın verileri, çok küçük iletkenler ve tüm diğer nano-ölçekli teknoloji uygulamalarına yeni yaklaşımlar sunabilir.

Araştırmacılar yaptıkları deneyde tüpleri, kılcallık etkisinden yararlanarak ergimiş gümüş nitratla (Ag-NO3) doldurmuşlar. Daha sonra, tüpler elektron mikroskobu altında verilen bir ışın huzmesiyle ısıtılmış ve bileşikten metal gümüş ayrıştırılmış. Büyük başarı elde edilen bu deney, sayısal uygulama alanına gebe, yepyeni bir alan yaratmış oldu.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*