Bilim ve Teknik

Bilim ve Teknik’in 118 ve 131.sayılarında, eski çağın en eski devletlerin­den olan Ebla hakkında bilgi verilmişti. Ancak bu arada yeni gelişmeler olmuş ve hatta bu konu üzerinde Suriye ile burada kazılar yapan Italyan kazı ekibi arasında, nerede ise ekibe verilmiş bulunan kazı izninin geri alınmasına ve yüksek düzeyde politik anlaşmazlıklara yol açan tartışma­lar olmuştur. Bu yazı bu gelişmelerin bir özetini vermektedir.

 

 

 

yıldan fazla bir geçmişi olan Ebla krallığı, yurdumuzun güney doğusunun bir kısmı ile Mezopotamya’nın bir kısmını ve Suriye’nin Şam kenti güneyine kadar olan bir alanı içine alan geniş bir krallık idi. Başkenti Halep’in 60 kilometre kadar güneyinde olan Ebla ve krallığı, bir zamanlar Mısır ve Babil Impara- torluklariyle eşdeğerde ve zengin bir devlet idi (1,

1)            . Unutulmuş bulunan bu krallığın en parlak dönemi l.ö. 2400 ile 2250 yılları arasında olmuştur. Şimdi ise Teli Madrih adında yoksul bir köyün yanı başındaki ve vaktiyle Ebla başken­tinin bulunduğu alçak tepe, son 15 yıl içinde bütün dünya arkeologlarını ve tarihçilerini son derece ilgilendiren ve eski bir uygarlığı gün ışığına çıkaran bir yer olmuştur.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*