Kendinizi İlgi Çekici Hale Getiriniz

  1. Kendinizi İlgi Çekici Hale Getiriniz

Dorothy ile yaptığımız bir seansta, evli genç bir hanım, “Yabancılarla bir türlü doğru dürüst konuşamıyorum.” dedi. Bu hanım ürkek ve başkaları tarafından dinlenmeye değer olmadı­ğına inanmış bir halde idi. Mızmız bir sesle konuşuyor ve kendine güveni olmadığını belli ediyordu.

Böyle birine nasıl yardım edilebilirdi? Kendi­nizi ilgi çekici hale getirmek ve birçok konularda konuşabilmek için gerekli bilgileri elde etmeniz, yani yeterli “BESİN”i almanız lâzımdır. Dorothy gibi bir profesör bile ilgi çekici durumunu muhafaza edebilmek için çalışmaktadır. “Her gece yatmadan yarım saat, iki üç dergiyi tarar ve aktüel olaylar hakkında en yeni bilgilere sahip olmak isterim.” diyor Dorothy ve ilâve ediyor. “Bazı hanımlar kuaföre giderler. Ben de derim ki, haber sinemalarına gidiniz ve kendinizi yeni bilgilerle donatınınız. Böylece beraber olduğu­nuz kimselerle daha iyi ve verimli ilişkiler kura­bilirsiniz”.

Dorothy, müze ziyaretlerini, tiyatroları, bale ve operalara devam etmeyi de tavsiye etmekte­dir. Gördüğünüz ve işittiğiniz şeyleri ve bunların sizi ne derece ilgilendirdiğini anlatınız. “Duygu­larınızı anlatmayı öğreniniz,” ve “Daha çok hayal gücü ve daha geniş bir kelime hâzinesine sahip olarak daha renkli tasvirler çiziniz.” diyor Dorothy ve devam ediyor: “İzlenimlerinizi bir teype alınız ve tekrar dinleyiniz. Bunların anlaşılır ve ilgi çekici olup olmadığını kontrol ediniz. Yemek zamanında çocuklarınızla bir konu üzerinde tartışma pratikleri yapınız”.

Eğer çekingen yaradılışlı iseniz, en iyi yol “konu açıcı sorular” sormaktır. Bir partiye gideceksiniz, önceden başka misafirlerin kimler olduğunu öğrenmeye ve bunlara sorabileceğiniz soruları saptamaya çalışınız. İyi bir dinleyici olunuz, fakat ne zaman karşılık vereceğinizi de biliniz. Sorulara vereceğiniz çok kestirme ve kısa cevaplar karşınızdakini rahatsız edebilir. Böyle cevaplar konuşmayı kesici etki yaratırlar. Altın gibi sükûtlar olduğu gibi, öldürücü susmalar da vardır. “Herhangi bir görüşmede gözgöze gelmek çok önemlidir. Görüşmeler yüzde doksan gözbe­beği gözbebeğine karşı sürdürülmelidir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*