ISI, NASIL SERAP OLUŞTURUR?

ISI, NASIL SERAP OLUŞTURUR?

Serap nedir? Niçin güneşli bir günde, sıcak bir yol üzerinde belli uzaklıkta küçük gölçükler görünür ve onlara ulaşmadan kay­bolurlar.

Bir serap içinde görülen küçük gölcük ler aslında, yol yüzzeyine yakkın, ince bir sıcak hava tabakasıdır Serabın ortaya çık­ması için bu hava tabakasının birkaç mili­metre kalınlığında oması gerekir

Işık, yoğunluğu daha fazla olan sıcak havada, soğuk havaya oranla daha hızlı ha­reket eder. Dolayısıyla, sıcak tabakaya düşük bir açıyla yaklaşan ışık ışınları, yukarıdaki daha soğuk havaya doğru kırıla­caktır. Bu kırılmanın sonucu ortaya çıkan donuk ışıldamanın görüntüsü ise, su yüzeyi­nin yansıması gibidir.

Serap görüntüsüne yaklaştıkça daralmaya başlayacak ve sonuçta gözden kaybolacaktır. Bunun nedeni, görme açısı­nın giderek büyünıessi, öte yadan, sıcak havada yukarı doğru kırılan ışığın kırılma açısının bir yansıma görmeye elvermeyecek kadar küçülmesidir.

 

 

 

 

Şirketinin kasasına girecektir. Böylece 2—3 yıl içinde başa baş noktasına ulaşılabilecek­tir. Daha sonra gelecek paranın bir bölümü, kuzey denizindeki bu hâzinenin daha etkin bir biçimde çıkarılmasını gerçekleştirebile­cek yeni yatırımlara dönüştürülecektir. Daha şimdiden stavangor’de plânlanmış, yatırım tutarı enaz 5 milyar DM.ı bulacak Statfjord C platformunun yapımına başlanmıştır.

Buna karşılık ABD’de, Louisiana’da ya­pımı gerçekleştirilen ve 250 milyon dolara mâlolan petrol plâtformu “cerveza” en yük­sek çelik kule olma rekorunu elde etmiş du­rumdadır. 350 m. yüksekliğinde olan bu çe­lik yapı Paris’teki Eyfel kulesini (30 m) geri de bırakmıştır. Dünyanın en büyük iticisi ta­rafından Meksika Körfezine getirilen “Cer­veza”, Galveston liman şehrinin 200 km. kadar güneydoğusunda 290 m. derinlikte monte edilmiştir. “Union Oil” firması 1985 yılında bu süper plâtformun getireceği büyük kazancı umutla beklemektedir.

Stern ‘den Çev: Osman OKTAR

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*