Geleceğin Korunması

Geleceğin
Korunması

Günümüzde insanlarla birlikte dünyayı paylaşan yüzbinlerce bitki türü, 2000 yılında yok olacaktır. ABD Ulusal Akademisi, insanların tropikal ormanları sürekli tahrip etmesi üzerine bir plan hazırlamış ve bilim adamlarının doku kültüründen germ plazma (genetik ö-zellikleri taşıyan plazma) toplamaya başlamalarını ve bu konuda yoğun çaba göstermelerini istemiştir. Hayvanların geçmesi, yolların yapılması, şehirlerin büyüyüp yayılması nedeniyle sökülüp atılan bitkiler, ilaç, petrokimya ve hatta kozmotik sanayiinde kullanılmak üzere saklanabilir. Peru’daki Uluslararası Patates Merkezi, yumru kültürlerinin don-‘ durularak korunma olanağım araştırmaktadır. Bir gün bunlar tekrar buzu çözülüp, yerli türlerini geliştirmek üzere yetiştirilebilirler.
Science 82’den Çeviren: Doç. Dr. Ayşe ERKUT
• Charles Darwin, birçok bitkinin geceleyin yapraklarını dikey duruma getirmesinin nedeninin, ısılarını korumaya yö nelik olduğunu belirtmiş; fakat O’na inanmamışlardı.
Amerika’da yapılan araştırmalar Dar-win’i haklı çıkardı. Araştırmacı James T. Enright, bitkiler üzerinde yapılan araştırmalara göre, düşey yaprakların gece sırasında daha az ısı kaybettiklerini ve daha az soğuduklarını belirtiyor.
Doğal olarak bu durum, bitkilerin yaşamlarını sürdürmelerine daha uygun. Çünkü daha az ısı kaybeden ve daha az soğuyan yapraklar, daha çabuk büyüyorlar.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*