BİLGİSAYAR KULÜBÜ BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ

BİLGİSAYAR KULÜBÜ BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ
İNGİLİZCE ¡REDUCTION TÜRKÇE ¡İNDİRGEME AÇIKLAMA Ham verinin, düzenlenmiş ve işlenebilir veri haline dönüştürülmesi işlemi.
İNGİLİZCE :REDUNDANCY TÜRKÇE :ARTIKLIK AÇIKLAMA Bir verinin doğruluğunun korunup korunmadığını anlamak için kullanılan ve veriye eklenmiş olan bilgi.
İNGİLİZCE :REEL TÜRKÇE ¡MAKARA AÇIKLAMA Üzerine delikli ya da mıknatıslı kuşak sarılabilen, iki yanında koruyucu çıkıntılar bulunan silindir. İNGİLİZCE :REFRESH TÜRKÇE ¡TAZELEMEK AÇIKLAMA Sinyalin sürekli olarak yeniden üretilmesi işlemi. İNGİLİZCE :REGISTER TÜRKÇE ¡YAZMAÇ AÇIKLAMA Önceden saptanmış amaçlar için kullanılan, bu amaçların gerçekleştirilmesinde yararlanılacak verilerin saklanabileceği boyda, bir yerel hafıza türü.
İNGİLİZCE :REGULATOR TÜRKÇE :DÜZENLEÇ AÇIKLAMA Sistemi besleyen güç kaynağının, gerilim bakımından belirli değerler arasında düzenli kalmasını sağlayan aygıt. İNGİLİZCE :RELATIVE ADDRESS TÜRKÇE :GÖRELİ ADRES AÇIKLAMA Bir taban değerine göre belirlenmiş adres. İNGİLİZCE :RELEASE TÜRKÇE ¡BIRAKMAK AÇIKLAMA Sistemdeki bir çevre biriminin ya da hafıza alanının, herhangi bir kullanımda ilişkisinin kesilmesi ve başka bir görev için kullanıma hazır hale getirilmesi.
İNGİLİZCE :RELEVANCE TÜRKÇE :ANLAMLILIK AÇIKLAMA Bilgi erişimde, kullanıcının sorusuyla belirlediği bir kavram ya da konuyla ilgili olarak derlemde gerçekten bulunan belgelerin, soruya göre bu nitelikleri.
İNGİLİZCE :READ ONLY MEMORY TÜRKÇE :SALT OKUNUR HAFIZA AÇIKLAMA Datanın yazılamayıp, sadece okunabildiği hafıza türü.
İNGİLİZCE İREADER TÜRKÇE :OKUYUCU AÇIKLAMA Sisteme dışarıdan bilgi girdisi yapan aygıt. İNGİLİZCE :REAL TIME INPUT TÜRKÇE ¡GERÇEK ZAMANLI GİRİŞ AÇIKLAMA Bir veri işlem sisteminde, dış koşulların belirlediği anlarda ya da zaman aralıklarında alınan giriş verisi
İNGİLİZCE :REAL TIME OUTPUT TÜRKÇE :GERÇEK ZAMANLI ÇIKIŞ AÇIKLAMA Bir veri işlem sisteminde dış koşulların belirlediği anlarda ya da zaman aralıklarında dışarıya gönderilen çıkış verisi. İNGİLİZCE :RECALL TÜRKÇE :ANMA AÇIKLAMA Bilgi erişimde, erişilen anlamlı belge sayısının, derlemde bulunan toplam anlamlı belge sayısına oranı
İNGİLİZCE ¡RECOMPILE TÜRKÇE ¡YENİDEN DÜZENLEME AÇIKLAMA Hataların düzeltilmesinden sonra, derleme işleminin yeniden yapılması. İNGİLİZCE ¡RECONFIGURE TÜRKÇE ¡YENİDEN KURGULAMA AÇIKLAMA Bilgisayar sistemini oluşturan birimlerin yeniden düzenlenmesi.
İNGİLİZCE ¡RECORD TÜRKÇE ¡KAYIT, TUTANAK AÇIKLAMA ilişkin veri alanlarından oluşan veri işleme birimi. İNGİLİZCE ¡RECOVERY TÜRKÇE ¡DÜZELME, TEKRAR ELDE ETME AÇIKLAMA Hatalardan arındırılarak, sistemin yeniden düzenlenmesi.
İNGİLİZCE ¡RECURSION TÜRKÇE ¡ÖZYİNELEME AÇIKLAMA Bir yordamın kendini ça-ğırabilme özelliği İNGİLİZCE ¡RECURSIVE PROCEDURE TÜRKÇE ¡ÖZYİNELİ YORDAM AÇIKLAMA Kullanılırken kendisini çağıran ya da kendisini çağıracak başka bir yordamı çağıran yordam.
İNGİLİZCE ¡ÛUEUE TÜRKÇE ¡KUYRUK AÇIKLAMA ¡Listeye ilk girenin ilk çıkacağı biçimde kurulan veri yapısı
İNGİLİZCE :QUICK SORT TÜRKÇE ¡TEZ SIRALAMA AÇIKLAMA Sıralama işleminde kullanılan bir yöntem İNGİLİZCE :RADIX TÜRKÇE ¡KÖK
AÇIKLAMA Bir köksel sayılama sisteminde, bir basamağın ağırlığını elde etmek üzere bir alt sıradaki basamağın ağırlığının çarpılması gereken katsayı. İNGİLİZCE :RADIX POINT TÜRKÇE ¡KÖK AYRIMI AÇIKLAMA Bir köksel sayılama sisteminde gösterilen bir sayının tümsayı kesiminde yer alan damgalarla, bölümlü kesimde yer alanların ayrım yeri. İNGİLİZCE ¡RAM TÜRKÇE ¡RAM
AÇIKLAMA Random Access Me-mory’nin kısa adı. Rast-gele erişimli hafıza. Hem data yazılabilen hem de okunabilen hafıza türü.
İNGİLİZCE ¡RANDOM ACCESS TÜRKÇE ¡RASTGELE ERİŞİM AÇIKLAMA Hafızada herhangi bir kayıtta doğrudan doğruya erişme.
İNGİLİZCE ¡RANDOM NUMBER TÜRKÇE ¡RASTGELE SAYI AÇIKLAMA istatistik hesaplar ve oyunlarda kullanılan ve üretilirken bir önce üretilen sayıya bağımlı olamayan gelişigüzel sayı.
İNGİLİZCE ¡RANGE TÜRKÇE ¡YAYILMA ALANI, ERİM AÇIKLAMA Bir fonksiyon ya da niceliğin en üst ve en alt değerleri arasındaki fark.
İNGİLİZCE ¡RASTER SCAN TÜRKÇE ¡NOKTA TARAMASI AÇIKLAMA Fosfor noktalardan görüntü oluşturma teknolojisi
Hazırlayan: Emrehan HALICI
HAZİRAN 198‘j ”
15

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*