UÇAN BOMBALARI

ECEĞİN UÇAN BOMBALARI ı ortak yön: Anti radar profili ¡k ses üstü hız.

ıntılardan sonra. Cruise füzelerinin nükemmel olup olmadıkları konusun-ralara değinmek yararlı olacaktır kasken uzmanlar, Tere»m sisteminin rıalarda rota düzeltmelerini sağlıya-vurgulamakta ve bunun nedenini, izlenecek yol olarak “sağda ve solda ilanın programlanmasını göstermekte-jn dışında, çok düzgün ve engebesiz Püzenin yol izlemede sorunlarla karileri sürülmektedir. Alışılagelen uçuş steminin tek başına, füzeyi hedefe ı yeterli olacağı ise buna yanıt ola-îktedir.

orun, gemilere karşı kullanılmakta »hawk” türü İçin de söz konusu ol->u füzelerde Teroom sisteminin yeri-Exocet füzelerindekine benzer tara-îlstemlerl almıştır. Bilgisayara verilen •azisi İle bilgilerde (bunlar uydu fo-

ırn/’i!ı/iıvlfl «aıvtanimat+fl^ırt vomlakilo.
sırasında, bir füzenin bir tepeyi kıl payı geçmesinin nedeni, sorumlu uzmanın bir detayı gözden kaçırması olarak saptanmıştır. Yükseklik ölçen radar dikey olarak yerleştirildiğinden, bununla ancak yumuşak yükseltiler algılanmakta, keskin değişikliklerde geç kalınmaktadır. Dijital “harita” ların, ancak 3^4 sene içinde istenilen düzeye ulaşabileceği belirtilmektedir.

Üzerinde durulan eksiklikleri giderildiğinde Cruise füzelerinin etkinliği ne olabilecektir? sorusunun yanıtı ayrıca tartışılmaktadır. Savunma radarlarına yakalanmamak için oldukça, alçaktan uçan bu füzelerin radarları, kendilerini ele verici sinyaller yaymaktadır. Bu nedenle, karşı önlem olarak elektronik saptırıcılar veya aldatıcılar söz konusu olmaktadır. Bu tür bozucu sistemlerle, füzeleri hedefe varmadan düşürmek mümkün olabilecektir. Ayrıca, Sovyetlerin bir MİG-25’te denedikleri radar sistemi (“Aşağıya bak, aşağıya indir”), uçağın altındaki hedefleri algılamakta ve savunma silahlarını buna göre yönlendirebilmektedir. Geliştirilen bir savunma roketi, karadan dikine havalandıktan sonra Cruise füzesinin üzerine inerek, füzeyi saf dışı edebilme olanağını sağlayabilmektedir. Bu tür rizikoları bilen Amerikalılar ise karşı tezlerini şöyle savunuyorlar: Cruise füzelerinin filo halinde gönderilmesiyle, düşman savunma radar sistemi bunaltılabilir; avcı uçaklarının da çok fazla sayıda olmamaları halinde, hedefe ulaşmak mümkün clur.

Amerikalı uzmanlar, etkin bir savunma sisteminin oluşturulabilmesi için 50 milyar Dolarlık bir harcamanın gerektiğini ileri sürüyorlar.

1S89 yılı sonuna katjar üretilmesi düşünülen 8.000 Cruise füzesinin toplam maliyeti, 20 milyar Dclar olarak veriliyor (Tanesi: 1.8 milyon Dolar).

Modern füzelerin Amerikan teknolojisine yeni bir kan getirdiği ve değişik boyut kazandırdığı bir gerçek. Ancak birkrç ay önce yapılan bir açıklamayla, Sovyetlerin, menzilleri 3.000 fcm’yi aşan, taşınabilir SSC-X-4 füzelerini üretmiş olduğu dünya kamuoyuna duyuruldu. Bu yeni tür silahın hedefe ulaşabilirliği konusunda ise bir yorum getirilmedi.

Buna karşılık, Cruise füzelerini biçim, motor ve gücü ile menzil açısından geliştirme çalışmaları da yoğun bir biçimde sürdürülüyor. Cenevre toplantıları başarıya ulaşsa bile, robot uçakların gizli savaşının başladığı bir gerçek. “Silahlanma spirali”, günümüzde de her şeye ranmpn hi7İa Höniivnr Bizim Hileaimiz ise savaş-

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*