TÜRKİYE’NİN DEPREM BÖLGELERİ

DEN!
Kırk taret i
‘ Kastomonu-
,Trabzon.
Ordu?~j-jGirİSun.
-rrrr?/

\.G(jmüfho‘
~onakkale\
Ankara
777777-1 Balıkesir/
Kırşehir
Kütahya
Ufak
• Manisa”,

/İÜSIIIIIİ
Nevfth/
■Diyarba kır
lyoma’n
• Kon yo
‘Denizli
,6. An lef.
An ta/ya
J/skenc/eri/n

L’i’uu

,\Anloiya
AKDENİZ
İmar v« İskân Bakanlığı tarafından hazırlanmıştır .
Birinci d«r«c* D«pr«m bölg«i*rl
İkinci d«r«c* D*pr«m bölg«!*rf
‘¿/A
UçOncO d*r*c« D«pr«m bölg«l«ri
Dördüncü d*r»c« D«pr«m bölg«I«ri

T«hiik«siz böig«
lemleri almak icap etmektedir.

10) Asıl depremden sonra “Replikler” meydana gelebilir. Bunlar asıl depremin bir çeşit sönümlü salınımlarıdır. En şiddetlileri bile asıl şokun 1.10’u şiddetinde olabilir. Böyle durumlarda depremde sağlam kalabilmiş yapıların tehlikeli olma olasılığı artık yoktur.

11) Bütün bu gibi önlemlerin yanında, asıl en önemlisi soğukkanlılığı koruyarak Tanrıya sığınmak en doğru yol olacaktır.

Depremden sonra, deprem merkezinden uzak yerlerde aynı şiddette depremler olabilir. Bunlar o (bölgenin depreme hazır, deprem potansiyeliyle yüklü ve bir başlatma kıvılcımı (deprem dalgası) bekleyen yerlerdir ki, böyle oluşabilen depremlere “Relai depremleri” denilir. Bunlar asıl depremle dolaylı bağı olan yersarsıntılarıdır.

Depremlerin en sık olduğu yerlerde, en şiddetli olduğu söylenir. Yeryüzünde depremin az ve hafif olduğu, hiç olmadığı veya pek sık ve şiddetli olduğu bölgeler vardır. Bu özelliklerden deprem kuşakları ve deprem bölgeleri haritaları düzenlenmiştir. Depremlerin genelde. Dünyayı kaplayan plakaların birleşme veya ayrılma zonlarında yoğunlaştığı görülmektedir.
Türkiye de Dünya’nın sismik alanlarından biri sayılmaktadır.

Ülkemizde depremin en sık olduğu ve deprem odaklarının yoğunlaştığı yerler olarak; Kuzey Anadolu fayı. Doğu Anadolu fayı ile Ege çöküntü alanları bilinmektedir. Bu kırık zonların ise genelde yurdumuz plakacıklarının sınırlarını oluşturduğu yerler olduğu anlaşılmaktadır.

Türkiye’deki depremlerin çoğunluğımun Kuzey Anadolu fayı boyunca sıralanan yerlerde meydana geldiği görülmüştür. Yurdumuzdaki depremlerin de asıl nedenleri, kırık sistemleri ile çok ilgili görünmektedir. Bu esasa ve deprem istatistikleriyle geçmiş deneyimlere dayandırılan sonuçlarla Ülkemizin Depremsellik Haritası hazırlanmıştır. Buna göre 1. derece Deprem Bölgeleri (en fazla etkilenebilecek) 2., 3., 4. derece Deprem Bölgeleri ile 5. derece Deprem Bölgeleri (hemen hemen hiç etkilenmeyen) deprem zonları saptanmıştır.

Deprem, insanlığın yazgısında olan olgu, bunun getireceği olumsuzlukları, özellikleri b: lerek ve gerekli önlemleri alarak en aza i’ dirgemek veya yok etmek ise yazgı olma1 gerek.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*