UZAKTAN KONTROLLÜ ARAÇ

Bir dış kaynaktan sağlanan basınçlı hava He şişiri/ebilen ve bezden yapılan kanatların da aerodinamik özelliklere sahip olabildikleri görülmüştür.

ABD’de ILC Industries isimli bir yapımcı firma •jrafından yapılmış olan, hafif, şişme kanatlı bir delta türü RPV, firma yetkilileri tarafından ilgililere gösterilmiş bulunmaktadır.

Firmanın yaptığı araştırmalara göre, şişme kanatlar, ABD Hava Kuvvetleri tarafından yapımı slanlanan küçük önleme araçlarından, Deniz Kuv-.etleri tarafından Okyanus gözleme görevlerinde kullanılan ve 70.000ft.de (Yaklaşık 21.000 m.) uçabilen uzaktan kontrollü uçaklara kadar çeşitli uçaklarda kullanılabilecektir.

Cörev dışında kanatların söndürülmesi, aracın ■’acmini küçültmekte ve taşınmasını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, aracın gemilerde kullanılması halinde, şişirilmiş olan kanatlar, aracın su yüzünde, batmadan kalmasını ve kurtarılmasını sağlayacaktır.

Gösterilen model, 1.5 m. kanat açıklığında olup, 0.5 beygir güçlük küçük bir motorla ve radyo kontrolü ile donatılmış olup, ağırlığı sadece 1.8 kg. kadardır. Araç, burun bölümünde 1.3 kg.’lık bir yük taşıyabilmektedir.

Kanatlar, bir dış kaynaktan sağlanan basınçlı hava ile şişirilmektedir. Barometrik basınç ve çevre ısısında meydana gelecek değişmelerde şişirme basıncını aynı düzeyde tutmak için, kontrplak gövde i-çinde, küçük bir Freon gazı tankı bulunmaktadır.
Küçük bir basınç regülatörü, kanattaki hava basıncının değişmemesini sağlar. Seri halinde yapılacak modellerde, basıncın, motoroan alınacak hava ile a-yarlanacağı bildirilmiştir.

Bu yeni araç kavramı, birkaç yıl önce, insanların asılarak uçtukları büyük uçurtma şeklindeki planörlerin üzerinde yapılan bazı çalışmalarla geliştirilmiştir. Firma daha sonra, bir otomobille çekilerek havalandırılan ve kanat açıklığı 8.5 m. olan aynı tür bi r uçurtma planör yapmıştır.

Yapımcı firmanın müdürlerinden George P. Durney, konu üzerinde açıklama yaparken, “İyi bir aerodinamik denge sağlamak için simetrik olmayan bir kanat profilini başarı ile yapabileceğimizi göstermek amacı ile refleks tipi bir profil yaptık” demiştir.

Firma, daha sonra, sadece motor gücünün radyo ile kontrol edildiği, ve baş düşüş kontrolü olmayan küçük, motorlu bir model yapmıştır. Bir süre önce de, ilgililere gösterilen ve düşüş yatış kontrollarının elevonla (Tüm kanadın kanatçık olarak kullanılması şekli) yapıldığı şimdiki model yapılmış ve test uçuşu da başarı ile tamamlanmıştır. Bu tipte kanatlar, ü-zerleri kaplı balsa ağacından yapılmıştır, fakat yine Durney’in söylediğine göre, bundan sonraki yapımlarda elevonlar, şişebilen bezden yapılabilecektir.

Firma tarafından yapılan etüdlere göre, ABD Hava Kuvvetlerinin teklif ettiği mini önleme uçağındaki faydalı yük, daha önce dizayn edilmiş araçtan daha hafif olarak yapılacak bir araçla sağlanabilecektir. Böylece araç, daha küçük bir motorla güç-lendirilebilecek ve yapım maliyeti de daha düşük o-lacaktır. Bilindiği gibi, uzaktan radyo ile kontrol e-dilebilen bu küçük uçaklar, düşman hava saldırılarında, düşman uçaklarını yanıltmak ve rahatsız etmek amacı ile kullanılmaktadırlar.

ILC Industries yetkilileri, kısa bir süre sonra, Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarlarına bir teklif götürerek, istenen büyüklükte bir aracın yapımı için, gerekli araştırmaların sürdürülebilmesi a-macı ile yardım fonu isteyeceklerini belirtmişlerdir.

Daha önce yapjlmış olan firma araştırmaları da, Deniz Kuvvetleri tarafından çok yüksek irtifalarda uçurulan ve rüzgar saptırmasını önleyip, sabit bir noktada durabilen motorlu büyük balonların pahalıya mal olduğunu göstermiştir. Deniz Kuvvetlerinin, yüksek irtifalardan Okyanus gözlemleri için bu şişebilen kanatlı küçük ve uzaktan kontrollü araçları kullanabileceği sanılmaktadır.

Uzaktan kontrollü aracın geliştirilmesi çalışmalarına katılmış bir firma yetkilisinin belirttiğine göre, şişirilmiş kanatlarının boyu (Kanat açıklığı) yaklaşık 23 m. olan bir uzaktan kontrollü araç, 22.000 m irtifada yaklaşık 90 kg.Iık bir alıcı donatımını kolayca taşıyabilecektir.

Deniz Kuvvetleri,birkaç yıl önce, Okyanus gözlem misyonları için çok büyük ve motorlu bir balon geliştirmiş, fakat bunu yüksek irtifalara çıkarma konusunda bazı sorunlar ortaya çıkmıştır. Böyle büyük bir balonun, gemilerden ve hele savaş zamanında u-çurulması oldukça güç olacaktır.

Yine Durney’in belirttiğine göre, şişirilmiş kanatlı bir PRV, küçük gemilerden bile kolayca hava-landırılabilecektir. Açıklandığına göre, motorlu küçük RPV, motor durduğu zaman büyük bir süzülüş yeteneğine sahip bulunmakta ve bir planör gibi süzülmektedir. Bu durumda, görevi biten veya zoraki iniş yapan bir aracın kolayca kurtarılması mümkün olacaktır.

Norveç silah sanayiinin en mükemmel ürünlerinden biri olan Penguin gemiden-gemiye füze sistemi, sadece Norveç Deniz Kuvvetleri değil, diğer dost ve müttefik ülkeler, deniz kuvvetleri tarafından da başarı ile kullanılmaktadır.
Geçmiş olan yaklaşık yirmi yıl içinde uçak, gemi, tank gibi silahların yapım maliyetleri çok artmıştır. Norveç Deniz Kuvvetleri de, diğer bazı ülkeler deniz kuvvetleri gibi, küçük ve hızlı tekneler yapımına yönelmiştir. Bu arada, hedef bilgileri veren küçük dijital kompüterlerle, hedef bulmayı sağlayan radarlar da geliştirilmiş bulunmaktadır.

Yeni gelişmeler alanında Penguin füzesi de, yaklaşık yirmi yıl önce planlanmaya başlamıştır. Bu güdümlü füze, gemilerden yer hedeflerine ve düşman gemilerine atılan yeni bir deniz silahları neslinin temsilcisi olmaktadır. Füze, sürekli olarak yapılan geliştirme çalışmaları ile, ısı detektörleri, hatasız ji-roskoplar, minyatürize edilmiş konponentler ve elektro-optik sistemlerle mükemmel bir silah haline getirilmiştir.

Yaklaşık onbeş yıl önce, günün teknolojisi, Norveç gemileri tarafından kolayca taşınabilecek büyüklükte bir füze yapımına izin vermemekteydi ve bu tür silahların maliyetleri çok yüksek olmaktaydı. Bu nedenle, Norveç Deniz Kuvvetlerinin isteği üzerine, Norveç Savunma Bakanlığı Araştırma Dairesinde, bu tür bir füzenin yapımı için gerekli araştırma ve geliştirme çalışmalarına başlandı.

Penguin füzesi gibi karmaşık bir silahın yapımı, geniş bir ortak çalışmayı gerektirmektedir. Bu güdümlü füzenin yapılabilmesi için kalifiye pekçok teknik eleman, deniz kuvvetlerinin pekçok subayı ve bilim adamları ile endüstri ve araştırma geliştirme dairesinin elemanları, oldukça uzun bir süre çalışmak zorunda kalmışlardır.

Varılması gereken hedef, hiç te kolay olmamasına karşın, varılamıyacak bir hedef değildi. Sonuçta ortaya çıkan mükemmel silah, sadece günümüze uygun ve modern bir füze olmayıp, gelecekte de uzun bir süre için başarıyla kullanılabileceğini kanıtlamış bulunmaktadır.

Temel Gereksinmeler

Norveç Deniz Kuvvetlerinin 1970 lerle yapılmış olan değerlendirilmesi ve incelenmesi, Penguin sistemi için diğer gereksinmeler yanında, aşağıdaki temel gereksinmeleri de ortaya koymuştur:

• Maksimum radar menzili ile kıyaslanabilir mesafe.

• Bir destroyerde ciddi hasarlar oluşturabilecek harp başlığı.

• Pasif operasyon mod’u.

• Atılıştan sonra, atıldığı gemiye bağlı olmadan kendini yönetebilecek bir füze.
d
• Yapılan planlamaya göre sistem büyüklüğü,, ağırlığı ve maliyeti.

Yapılan çalışmaların sonuçları olumlu olmuş, ve Penguin füze sistemi, Norveç Deniz Kuvvetleri tarafından olduğu gibi, diğer müttefik deniz kuvvetleri tarafından da kullanılmaya başlanmıştır.

Sistemin Tanımı Penguin sistemi, gemi donatımı ile füzelerden oluşmaktadır. Füze, ciroskobik olarak yönetilmekte ve hedef yönetimi için pasif homing (yerine varışj kullanmaktadır. Hedef pozisyonu, atılmadan önce füzenin ciroskobik yönetim sistemine verilir. Füze, gemiden atıldıktan sonra, uçuş sırasında tam anlamı ile kendini yönetmekte ve gemiden hiç bir başka bilgi almamaktadır.

Hedef kilitlemesi yapıldıktan, yani hedefin yönül saptandıktan sonra, atış kontrol kompüteri isabet noktasına olan kerterizi hesaplar ve füzenin ciros-|
$ m
Norveç donanmasının ‘ ‘Oslo’ ’ sınıfı bir savaş gemisinden yapılan bir Penguin füzesi atışı.

kobik yönetim sistemi, otomatik olarak kompüter bilgilerine bağlanır. Füze, genel olarak hedef yönüne doğru atılmakta ve atılıştan sonra, isabet etmesi gerekli noktaya doğru bir mermi yolu izlemektedir.

Füzenin içinde buiunan bir pasif hedef arayıcı, uçuş sırasında uçuş yönünde bir deniz koridorunu taramakta ve hedef bulunduğunda, arayıcı hedefi izleyerek, alınan hedef bilgileri füzeyi, hedefin su hattına doğru yöneltmektedir.

Füze, aynı zamanda gemiye yükleme ve indirmede bir ambalaj görevini yapan ve sistemi yağmur, deniz suyu ve rüzgara karşı koruyan bir konteyner içinde basit bir rampaya monte edilmiştir. Füze ile birlikte bu “Atış Kutusu” olarak tanımlanan ünite, üsten gemiye komple ve test edilmiş olarak yüklenir. Atış Kutusunun ağırlığı, füze ile beraber yaklaşık 650 kg.dır. Güvertede hazırlanmış yerine yerleştirilen ünite, gerekli devreleri bağlandıktan sonra ateşe hazır duruma gelir.

Sistemin çalıştırılması ve füzelerin ateşlenmesi, harekat odasında bulunan bir operasyon panelinden yapılır. Füzeler aynı zamanda bir Füze Kontrol Pa-nel’i tarafından kontrol ve test edilmektedir. Gemide, oto-test dışında başka hiçbir test, bakım ve ta-
mir işlemleri yapılmaz.

Füze hakkında genel bilgiler

Füzenin menzili……………. .25 km. den fazla

Füzenin hızı……………….Yüksek subsonik

Ağırlığı………………………….340 kg.

Boyu…………………………….. 3 m.

Çap……………………………..28 cm.

Kanat açıklığı…………………….. 1.4 m.

Harp başlığı ağırlığı……………….. .120 kg.

Hedef arayıcı……………………Isı arayan

Motor itici gücü için yakıt…………..Katı yakıt

Altı füze takılı sistem ağırlığı……..Yaklaşık 4 ton
Füze ile rampa konteyneri ağırlığı. .Yaklaşık 650 k¡
Mk 1 ve Mk 2 Penguin füzesi (iki tip, dış görünüş olarak birbirlerinin aynıdır).

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*