Bilmece ve sesdeşlik

Bilmece ve sesdeşlik

Fakat soyut kavramlar için Mısırlılar farklı iki prensibe başvuruyorlardı. Birincisi grafik bilme­celeridir. Bunlar zamanımızdaki çocuk dergile­rinde görülen bazı bilmecelere benzemektedir, örneğin ‘eter’i anlatmak için et resmiyle bir asker, er resmini yanyana koymak gibi. Diğeride sesdeşlik (homofopi) ilkesidir. Aynı şekil temsil ettiği eşyayı veya bu eşyanın isminin telaffuz edildiği seii veyahut bu cismin adının ilk sessiz harfini, ilk har-fin sesini işaret edebilir, örneğin satranç tahtası bir piktogram ile basitleştirilmiş satranç tahtasıyla gösterilir ve ‘men’ diye telaffuz edilir, veyahut men sesi ikamet etmek fiili karşılığıdır, öyleyse bu fiil ve ikamet etmek işi hiyeroglifte satranç tahtasıyla temsil edilebilir. Fakat bu diğer gösterilişten nasıl ayırt edilir? Grafik-bilmece veya homofoni ilkesiyle belir­tildiği nasıl bilinecektir? Aynı sesle telaffuz edilen kelime mi yahut şekil mi? Homofpniyi tanımak için Mısırlılar özel işaretler uydurmuşlar­dır. Bunlar çok zaman kelimeden sonra yer almaktadır, fonetik tamamlayıcılardır ve sayıları yirmidörttür.

Çok zaman fonetik tamamlayıcılar bir alfa­benin başlangıcı diye düşünülür. Eski çağ yazarlarının söylediklerine göre alfabenin keşfini Mısırlılara atfetmek gerekecektir. Fakat ilk alfabe Mısır’da değil Ibranililer, Suriyeliler ve Finikeli- ler’de görülmüştür. Belki de Mısır’daki yazıların etkisiyle oralarda gelişmiştir. Fakat bu husus doğrulanmamıştır.

Hiyeroglif yazısı nereden gelmiştir? Nezaman ve kimin tarafından sembolik ve fonetik işaretleri bu çok kullanışlı hale getirmiştir? İsa’dan üçbin sene öncesine doğru Mezapotamya’dan bir katkının varlığı düşünülmüştür. Fakat Sümerlile- rin piktogramı değişik ilkeler üzerine kurulmuş­tur. İbranî yazısının hiyeroglif üzerinde etkisi var mıdır? Aksi de olmıyacak mıdır?

Gerçekte hiyerogliflerin keşfi üzerinde pratik hiç bir şey bilinmemektedir. Günümüzde bilinen en eski Mısır yazılarından biri M.ö. ikibinsekiz- yüz yılından önce yaşamış kral Narmer adına yapılmış bir ruj veya düzgün paleti üzerinde

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*