içerilerine kadar girerek

ta içerilerine kadar girerek oluşturdukları son derece kısa ses dalgalarının kuşlar tarafından duyulduğu kamsındadırlar.

Birçok Orta Avrupalılar, kış yaklaşınca güneye, daha sıcak iklimlere göç eden kuşları adeta kıskanırlar. Fakat onlardan çoğu böyle bir uçuşun çok kez ne kadar güç ve eziyetli bir uçuş olduğunu tahmin edemezler. Birçokları 20 gram kadar hafif olan milyonlarca tüylü ve kanatlı uçucu, gece soğuk, sıcak ve bozuk havalarda dağların, denizlerin ve çöllerin üzerinden bin­lerce kilometre uçarak orta, hatta Güney Afrika’­ya kadar giderler, tekrar ilkbaharda aynı güçlüklere göğüs gererek geri dönmek üzere.

Milyonları yolda kalırlar, aç, donmuş/ bo­ğulmuş, bazıları da insanlar tarafından vurulmuş, düşmanları tarafından yenmiş olarak. Buna rağmen onlar daima bütün gerilim, yorgunluk ve ölüm tehlikesine karşı koyarlar, zira Orta Av­rupa’nın kışı herhalde daha korkunçtur.

Tüylerinin altında zamanında bir yağ yastığı edinmiş olanlar ve gittikçe kısalan gündüzlerin, değişen havaların zamanında farkında olanlar ve içgüdü ve yılların verdiği tecrübelerle zamanında kanatlarında bir “göç huzursuzluğu” duyabilen- ler, tam zamanında güneye doğru yola çıkabilir­lerse yaşama şansını yitirmemiş olurlar.

İncir kuşları, saz kuşları, guguk kuşlan, çoban kuşları veya kuyrukkakan kuşları avrupa’- dan, Akdenizi geçmek üzere yola çıktıkları zaman, Kuzey Afrika kıyılarını görmekle pek fazla bir umuda kapılmazlar. İster Eğeden, ister Büyük Sahradan, ister Afrika’nın batı kıyıların­dan, ya da kum çöllerinden geçsinler bu, bu küçük dünya göçmenleri için eşittir. Bundan dolayı 300-600 metreden uçan bu “yüksek uçucular” Akdenizle Büyük Sahradan hiç bir yere inmeden bir çırpıda geçmek zorundadırlar. Birçokları hedeflerine bitmiş bir durumda, en son yağ rezervleriyle erişirler. Eğer “yakıtları” bitmek üzere ise kaslarındaki proteinden enerji üretimi için yararlanırlar. Bundan en fazla etkilenen kalp kasıdır: Bununla bütün kuvvetlerinin bitip tü­kenmesi çok yakındır. Çöl yıllardanberi güneye doğru uzamakta olduğu için, yakın bir zamanda burasının bir kuş tuzağı olacağı kesindir.

Kuşların bu hiç bir yerde durmadan bir çırpıda uçuşunu Ingilizlerin Malta ile Cebelitarık arasında yapmış oldukları incelemeler kanıtla­mıştır. Bu incelemeleri için onlar bir uçak gemisinin radarlarından faydalanmışlardır. Radar ekranları üzerinde göçmen kuşlar kanat çırpma­ları yüzünden titreşen mini mini noktalar olarak gözükmektedirler. Saniyedeki kanat çırpmaları ve uçuş hızları her tür için karakteristik olduğundan radar ekranında hangi tür kuşların gök yüzünden geçmekte olduğu mükemmelen okunabilir.

ötücü kuşlar Akdenizi geçmeden önce son molayı Girit veya öteki Ege adalarında verirler

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*