isteksizlik oluşturması

isteksizlik oluşturması ve kısmen de kömür yakan makinaların, çevre bilimciler tarafın­dan büyük eleştirilere sebep olması, bütün bir yüzyıl boyunca ortaya çıkarılmaya çalışılan nükleer güçlü şilep modelini çürüttü. Birçok­larına göre, en ümit verici nokta, bugünün deniz sanayicilerini, en azından belli ölçüde rüzgârla hareket edebilen ve kendi enerjileri­ni güneşin sınırsız gücünden elde edebilen ge­miler yapmaya itmektir.

Kaliforniya’da bulunan, Okyanus Taşıma­cılık Şirketi adlı küçük bir şirket, yelken teknolojisini geliştirerek, yelkenin, akaryakı­tın yerine geçmesi ümidi ile Patricia A adlı, iki direkli bir yelkenli gemi yapma çabası içine girdiler. Yelkenli gemilere dönüş fikri, 1973 deki petrol ambargosundan sonra, Şirketin müdürü Hugh G. Lawrence tarafın­dan yürütülmektedir.

Değerli bir deniz hukukçusu olan Law­rence, bu konuda şöyle diyor, “Rüzgâr gücü bedavadır. Hava kirliliği oluşturması ve dün­yadaki kömür madenlerini de bitirmesi söz konusu değildir. Bugün, uzaya insan yolla­mayı başarabilmiş kültür, isterse rüzgardan en iyi şekilde faydalanabilir.”

Bütün yelkene-dönüş fikrini savunanlar gibi, Lawrence’in de görüşü, çağdaş yelkenli­lerin, 80 yıl önce dolaşan teknelerden çok daha yüksek teknolojiye sahip olacaklarıdır. “Eğer bir grup okyanus gemicisine, yük uz­manlarına ve koruma mühendislerine yalnız tek bir yönde gidecek ve olabildiğince detay­lı ve tehlikeli olacak bir yelkenli yük gemisi yapmaları söylense, bunun geçmişte örneği­ni gördüğümüz, insanların denizle savaştıkla­rı zamanlardaki dört köşe serenli, yelkenli gemilere benzeyeceği kesindir.” diye Law­rence sözlerini tamamlamaktadır.

Lavrence’in ileri sürdüğüne göre fizik ve kimyadaki ilerlemeler ve mühendislik dalla­rındaki yeniliklerin sonucu, yeni yapılacak yelkenli gemiler günümüzdekilere oranla çok güvenli bir biçimde çok daha az yakıta ge­reksinim göstererek, binlerce ton yükü taşı­ma yeteneğine sahip olacaklar, örneğin, Pat­ricia A, son sistem radyo, radar ve uydular aracılığı ile hava durumunu alıp en uygun ro­tayı saptayabilecektir. Geminin çelik tekne kısmına sürülen ve bundan evvelki yüzyıllar­da bilinmeyen fiber-glas boyaları sayesinde sürtünme en aza indirilecek aynı zamanda tekne dışında oluşacak ve büyük ölçüde tek­nenin hızını kesecek deniz organizmalarının birikiminin önüne geçilecektir. Patricia A’nın dakron yelkenleri, çeliğin gerilme kuvve­tine sahiptir ve uygulanan kimyasal maddele­re güneşin ultraviyole radyasyonuna karşı büyük ölçüde korunmuştur. İki dakika için­de, çok basit mekanik bir sistemle, yelkenler basılır veya indirilir. Durgun havalarda, 360 beygir güçlü dizel motoru ile ortalama 9 de­niz mili hızla yol alabilir ve motorunu aynı zamanda limanlardaki manevralarında kulla­nır. Bu durumda % 60 daha az yakıt kullana­cak ve yılda 220.000 Dolarlık tasarrufta bu­lunacaktır.

Birçok kuşkuluya göre, yalnızca petrol

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*