YENİ BİR UZAKLIK ÖLÇÜ AYGITI

YENİ BİR UZAKLIK ÖLÇÜ AYGITI


 

 

 

E

skiden fotoğraf makinesiyle resmi çekilecek bir cismin kameradan (daha doğrusu objek­tiften) uzaklığı ya tahmin edilir, ya da pek fazta hassas resimlerde metre ile ölçülür, refleks kameralarda ise buzlu camın üzerindeki hayal netedilir, böylece resim de net olurdu. Kameralar modernleştikçe net yapma sistemleri de mükem­melleşti, son zamanlarda ise tamamiyle otom* tikleşti.

Küçük resim kameralarında bugün en fazs kullanılan sistem iki ayrı hayali birbiriyle karıştı’a* ve böylece cismin kameradan uzaklığını bu.ar sistemdir. Burada bir sabit, bir de hareket eden k ayna vardır ki bu net ayar mekanizması (vizör)
bağlıdır. Böylece fotoğraf makinasının net

penceresinde cismin iki hayali meydana gelir ve oynak aynanın hareketi sayesinde bu iki hayal tıpa tıp birbirinin üstüne getirilirse, istenilen uzaklık net olarak ayar edilmiş demektir. Otomatik net ayarlı kameralarda ise objektifin bu uzaklığa uyucak şekilde ayarlanmasını sağlayacak emirleri veren bir elektronik cihaz vardır. Cün ışığında bu elektronik göze çarpan keskin kenarlardan uzaklığı ayarlar. Fakat karanlıkta bundan faydala- nılamaz ve net ayarı o zaman yalnız elle yapılır, otomatik kuManilamaz.

Son zamanlarda karanlıkta bile işleyen ve yarasalara karanlıkta yollarını bulmaya hizmet eden bir teknikten faydalanılmıştır, bu ultrason, kulağın işitemediği ses dalgaları sistemidir.

Kameranın ön tarafındaki bir düğmeye basılınca kameradan cisme doğru tamamiyle ölçülmüş bir ultrason sinyali gönderilir. Aynı zamanda bir Kuvars saati da işlemeye başlar ve bu sinyalin cisme çarpıp geri gelinceye kadar geçen zamanı ölçer. Elektronik bir zaman toplayıcısında sayılan bu impulslar (vuruşlar) kaydedilir. Bunun üzerine objektif M sonsuz durumundan yakın net

 

 

 

 

Çift ayna: Karışan hayal

Net olmayan görüntü


Hareket eden


Sabit ayna


 

Hareket eden ayna

 

 

 

 

bölgelere doğru hareket etmeye başlar. (15, 10,

8-6-5-4, 5-3-2, 5-1,5 metre…….. gibi)

Elektronik toplayıcı sayısal impulsların belirli bir miktarına göre ayarlıdır (örneğin 100 impuls) gönderilen ultrason sinyalinin geriye gelmesine kadar geçen zaman 60 impuls olur ve toplayıcının alış kapasitesi daha 40 impulsa sahip olduğuna göre, tam bu 40 birim süresince objektif “sonsuzdan” yakın net bölgesine göre otomatik olarak ayarlanır. Toplayıcı dolu, yani 100 sayısına erişmişse, motor durur. Objektif böylece tam net olmuş durumdadır. Yalnız yansıyan sinyal kame­raya doğru tam yansımadığı zaman durum kritik olur. Bu da hareket halindeki taşıtlar ya da eğri yüzeyler de söz konusudur, o zaman objektif “sonsuz” durumunda kalır ve resim netsiz olur. Bu halde fotoğraf makinesinin yine elle ayar edilmesi gerekir.

Hobby’den

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*