Küçük bir kozalak

dendir. Küçük bir kozalak gö­rünümünde olan dişi çiçeği kokulandırma ve konserve işlerinde kullanılır. Kozalağın yeşilimsi kirli sarı pulları ki­remitler dizilişindedir. Her pulun dibinde birbiriyle kay­naşmış iki yaprakcık vardır. Büyük yaprakların dibinde tas gibi ve parlak sarı, kısa saplı bez tüyler bulunur. Bunlar Humulon ve Kupulon adlı ve kokulu sıvılar içerirler. Bu eterli yağlar biranın bo­zulmadan kalmasını sağlar, köpüklendirir ve hoş gelen acılığını verirler.

■   Avlanma sırasında yarala­nan erkek aslanı (Panthera leo) gören başka bir erkek aslan yardımcı olur. Hatta aç kalmasın diye onun için av­lanır. Ana ve babasını kaybe­den yavrular varsa, mutlaka bir aile bulup bakımlarını sağlar.

■   Yılan yastığının (Arum ma- culatum) cinsel organları, sa­rımsı yeşil renkli ve taç yap­rağın kıvrılarak oluşturduğu bir kese içindedir. Dişi çiçek­ler kalın bir kuşak halinde alt­ta olup bunların hemen üze­rinde erkek çiçekler dar bir şerit üzerine yerleşmişlerdir. Bunlardan sonra kese ağzını bir ağ gibi kapayan daha dar bir dişi çiçekler kuşağı daha vardır. Bitki bu keseyi daima sıcak tutar. Sıcaklığın çevre ortamındakinden farkı on de­receye ulaşır. Bu merkezi ısıtma düzeni, döllenmenin gerçekleşmesi için gerekli­dir. Isı, karbonhidratların kul­lanılmasıyla sağlanır. Isınma sonucu, çiçek sapı hücreleri leş kokulu salgılar üretirler. Bu kokuyu algılayan özellik­le kelebek sinekleri (Psycho- da) büyük taç yaprak üzerine konarlar. Fakat ısı sonucu oluşan kaygan yüzey üzerin­de tutunayıp keseye düşer-

 

 

ler. Dişi çiçek ağı, a yukarı değil yukarıdan ya çalıştığı için düşen ler tekrar yukarı çıka Yine merkezi ısıtma ı nin etkisiyle her dişi ^ tepeciğinden şekerli sr.- gılanır. Böylece sine tediği yiyecek sağl olur. Ertesi gün şeker salgıları durmuştur. Fa» kez erkek çiçekler açılır çek tozları belirir. Artık cek bulamayan sinekle- seden çıkmaya başla rar bu arada her tarafları tozlarına bulanır. Kese nı kapayan dişi çiçek•?- artık durgunlaştıkları neklerin bunların ara geçip çıkmaları kolaylasr sinekler bir başka yılar tığına girdiklerinde yine taki keseye kayar ve oît dişi çiçekleri getirdik e* çek tozlarıyla (polen) ler. Yılan yastığının dişe” cek kapan bitkilerder sinekleri öldürmemes onları beslemesi ve e- sürede dışarı çıkaraca« zende olmasıdır. Sıfır merkezi ısıtma ve za ması şaşılacak duyartt program ile çalışan t», zen, Doğa’nın harika biridir.

■   Ayaz piresi (Gryll öyle soğuk koşullarda ki, sıcaklık sıfırın altıncı dereceye yükselince dayanamayıp ölür.

ERDOĞAN Si

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*