DÜŞÜNME KUTUSU

DÜŞÜNME KUTUSU

Hazırlayan : Doç. Dr. Selçuk ALSAN
YALANCILAR YILDIZ! : FANTASTİKA

Bu yıldızda herkesin her sözü yalandır. Uzay geminiz kaza geçirmiş ve sizden başka bütün mürettebatını kaybederek Fantastika yıldızına inmiştir. Mürettebatı bu yıldızdan alarak Dünya’ya döneceksiniz. Yardımınıza 6 Fantasti-kalı veriyorlar, bunların isimleri Al, Bir, Çor, Dag, Elt ve Fulb.

A) DİZİLİŞ

Altı Fantastikalı yan yana diziliyor ve şunları söylüyorlar: Al-Bir’in yanındayım; Bir-Çor’un yanındayım; Çor-Dag’ın yanındayım; Dag-Yanım-daki ya Elt ya da Fulb’dür; Elt-Yanrmdaki ya Al ya da Fulb’dur; Fulb-Yanımdaki ya £1 ya da Bir’dir.

Sıranın en ucundaki kimdir?

S) ALARM

Yolculuğa çıkmadan uzay yemişinin alarm sistemini çalıştırıyorsunuz, herkesin görevi başına koşması gerekiyor. Alarmdan sonra şunları öğreniyorsunuz: Al-Yerimde değildim, yerimde Elt vardı; Bir-Dag veya Fulb’un yerindeydim; Çor-Yerimde değildim; Dag-Fulb’un yerindeydim; Elt-Yerimde değildim, Fulb’un yerinde Çor vardı; Fulb-Al’ın yerinde oturuyordum. Al ise Bir’in ye-rindeydi. Kim kimin yerindeydi?

C) MAKİNİST KİM?

Mürettebatınızda makinist, haritacı, ambarcı ve kimyager-biyolojist mevcut. Ayrıca bir koordinatör (eşgüdümcü) ve bir doktor bulunuyor. Şunları öğreniyoruz: Al-Makinistim. Çor ise ambarcıdır; Bir-Haritacıyım, Elt kimyager-biyolojisttir; Çor-Dag ambarcı değilse kimyager-biyolojist değilim. Al haritacıdır; Dag-Ambarcı değilim. Fulb makinist, Elt haritacıdır; Elt-Ben ambarcı isem, Bir kimyager-biyolojist değildir; Fulb-Makinist Elt’dir. Ben makinist değilsem Al kimyager-biyolojisttir. Makinist kim? Kimyager-biyolojist kim? Haritacı kim?

D) ESRARENGİZ GALAKSİ

Uzay geminizle esrarengiz 7 Tehlike Galaksisine doğru yol alıyorsunuz. Herkes görevi başında. Size şu bilgiler veriliyor: Al-Bir siyah deliğe çekiliyoruz. Manyetik fırtına yok. Bir meteor bulutuna dalacağız; Bir-Kara deliğe çekilmiyoruz. Manyetik fırtına ve meteor bulutu yok;
Çor-Kara deliğe çekiliyoruz. Manyetik fırtına meteor bulutu Var; Dag-Kara deliğe çekilmiyoruz. Manyetik fırtına var, meteor bulutu yok; Elt^Kara deliğe çekiliyoruz. Manyetik fırtına var, meteor bulutu yok; Fulb-Kara deliğe çekiliyoruz. Manyetik fırtına ve meteor bulutu yo'<.

Hangi tehlikeler sizi bekliyor?

E) DÜNYA’DAN HEDİYELER

Uzay geminiz Dünya’ya indi. Mürettebat çarşıya dağılarak eşlerine hediyelik eşyalar aldı: kolye, bilezik, broş, kuşak, ayna, inci. Bunlarla beraber her biri çocuğuna da bir hediye aldı: top, bilye, bebek, topaç, borazan ve vitamin şurubu. Ayrıca her biri şu taşlardan birini aldı: Şans taşı, umut taşı, bilgi taşı, göktaşı, ısı taşı ve yürek taşı. Size şunları anlattılar: Al-Bilye ve aynam var; Bir-Ne bilye ne bilezik aldım; Çor-Aynam var; Dag-Ne kolye ne topaç aldım; Elt-Borazan aldım; Fulb-lsı taşım var; Al-Ne top ne broş aldım; Bir-Bilgi taşım yok, ayna aldım; Çor-Ne bebek ne kuşak aldım; Dag-Ne topacım, ne kolyem var; Elt-Dag’la benim şans taşı ve umut taşımız var; Fulb-Ben yürek taşı almadım; Al-Kuşağı alanda umut taşı yok; Bir-Topu alanın broşu yok; broşu alanda şans taşı yok; Çor-Bilyesi olanın bilgi taşı yok; bilgi taşı olmayanın bileziği var. Dag-Broş ya EH: ya da Fulb’da; Elt-^Topacı alan göktaşını almadı; Fulb-Borazanı alanda inci var. İnci olmayanda yürek taşı yok.

Kim hangi hediyeleri aldı? (Herkes bir eşine, bir çocuğuna hediye ve bir de taş alıyor. Hiç kimse bir diğerinin aldığı hediyeyi almıyor).
İZDÜŞÜM
Görmüş olduğunuz şekil A,B,C ve D izdüşümlerinden hangisini verir?
KARELER

B’den G’ye kadar olan kareler saydamdır.

Hangi kareleri üst üsle koyarsanız A karesini verir?
B C D

□ HE
48
BlLtM ve TEKNİK Haz’nun 1984

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*