KÜÇÜK ERKEK VE KIZ ÇOCUKLARDA FİZİKİ KAPASİTENİN TAHLİLİ

KÜÇÜK ERKEK VE KIZ ÇOCUKLARDA FİZİKİ KAPASİTENİN TAHLİLİ

/ Dr. Berg (Bati Almanya)

. Atlama sporunda en mühim husus, bu spora yöneltilen küçük yaşların cinsiyet farkları göz önüne alınarak fizik kondisyonlarını bu güç sporu yapmağa müsait kılmaktır. Gereken fizik yapıya ve fiziki güce erişmemiş bir çocuğu asla müsabakaya sokmamak lazımdır.

Dr. Samray Lee raporunda bilhassa şu önemli hususun üzerinde durmuş re bütün çalıştırıcılara tavsiye etmiştir. «Atlamş calışmalanjır|ş?î
mak lazımdır. Bunu gerçekleştirmek içinde şu pratik çareyi öğütiüyör. Yetişkin sporcunun .günlük çalışma süresi İçinde zamanı programlarken bunun 40 dakikası çeşitli çalışma (Antrenörün a sporeıf için uyguladığı ve onun fizik gücüne göre ayarlanmış c£an normal çalışma – karada çalışma dediğimiz, kuru çalışma çeşitli aletlerle veya atlânia ciliazr lanndan, kule – ‘tramplen gi&V Suya yönelmiş çalışmalar.) Bunu müteakip ara vermeden 20 dakika sauna’da dinlenme re tekrar 40 dakika gereken çalışmanın tekrarı, şeklinde günde iki ayrı seans olarak uygulanması.»

Bu tarz bir çalışma sistemi fce sporcunun adelelerl ve atlamalarda en fazla tazyik gören iç organları daimi bir sıcak ortamda bulundurmak mümkündür.

Bir çocuk yaşından evvel katiyen

10 metre irtifadan atlatılmağa çalıştırılmamalıdır. JPizik yapısı ve iç organları bu yaştan evvel zarar görebilir. Ayrıca çocuktaki para sempatik (şuuraltı refleks), Nöro sempatik (Asabi sistem) ve bitkisel durumu kontrol eden sistemleri tam teşekkül etmeden atlama çalışmalarına başlatmamak laumdır. Bunan

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*