Yüzme

ONDOKÜZUNCU BÖLÜM Sü SPORLARI BİRİNCİ KISIM YÜZME
Olu önder Atatürk denizi ve yüz-                                     bilmeliyiz. Denizciliği Türk’ün büyük

meyi çok severdi. Denizcilik üstüne söy-                       milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az

İçdiği: «Üç tarafı denizlerle çevrili olan                      zamanda başarmalıyız» sözleri Türk de-

Türkiye; endüstrisi, ticare(fey&^poru ile,                      nizciüf ine ışık tutan veciz ve anlamlı

en denizci millet yetiştirmek’Kabiliyetin-                       İdi. dedir. Bu kabiliyetten yararlanmasını \
Milâttan önce, 13. asırda- bilhassa Hititlilere ait duvar resimlerinin tet­kikinde, sırt üstü yüzmeye ehemmiyet verdikleri anlaşılmaktadır.vurmasındaki durumundan, günlük ya­şantımızdaki trafik kazalarına kadar, ay­rı bir önem taşır.

Bilhassa Perelerde, yani eski İranlI­larda, yüzme sporuna pek çok ehemmi­yet serdikleri, çocuklara altı yaşından itibaren yüzmeyi öğrettikleri tarihi vesi­kalarla sabittir.

Bski Yunanlılarda, Atina ve İsparta medeniyetlerinin tetkikinde; yüzme sporunu tedris sistemlerine koydukları, bu spora ayrı bir önem verdikleri, çok küçük yaşlardaki çocuklara bu en zor yüzme temrinlerini öğrettikleri ifade edilmektedir.

Milâttan 4000 yıl öncelerine kadar Gök Türklere,. Sümerlere ve Etilere ait metinler ve kabartma resimlerden an­laşıldığına göre, eski Türklerde diğer spor çeşitlerinin yanında, Su sporlarına da büyük önem verdikleri bir hakikat­tir.

Bilhassa, Sümer tarihinde spor mev­zuu geniş bir yer tutar. GİLGAMIŞ des­tanında Milâttan Önce. 3100 yıllarına ait bir çok menkıbeler mevcuttur. Bütün sporlar meyamnda su sporlarının, vü­cudun güzellik ölçülerinin en iyi bir şe­kilde Sümerliler tarafından bilindiği­dir.

Yunanlıların meşhur güzellik ve te­nasüp ölçülerinin daha önceden Sümer- Uler tarafından bilindiğini GÎLKAMIŞ destanından öğrenmiş bulunuyoruz.

Yukarıdaki tarihi bilgilerden de an­laşıldığı gibi, Eski Türklerin spora ve do- layısiyle yüzme sporuna müstesna bir yer verdikleri büyük bir hakikattir.

Bugün bu spor dalı, dünyada büyük bir tekamül göstererek daha modem bir şekilde ele alınmıştır. Modern, açık ve kapalı yüzme havuzları da bütün aynn- tılariyle ele alınmış bulunmaktadır. Ulus­lararası FINA Federasyonu 1908 Olim­piyatında Londra’da kurulmuştur. Bu federasyon 1912!de ilk bayanlar arası yüzme yarışmaları tertiplenmiştir.

YÜZME SPORUNA NASIL

BAŞLAMALI:

Suyun yüzeyinde ve içinde hareket etmeyi ve bir yö.ne doğru ilerlemeyi sağ­layan hareketlerin bütününe yüzme de­nir. Bu hareketler özel stillerin uygulan- masiyle, bugün dünya milletleri arasında önemli bir spor dalı olmuştur.

İnsanlar her yaşta bu sporu öğre­nebilirler. Herkes bu sporu vücut yapı­sına göre yapabilir. Yalnız bu sporda sayılı bir yüzücü, yani şampiyon olabil­mek için çok küçük yaşta, iyi bir antre­nörün denetiminde başlaması lâzımdır.

Bugün dünya şampiyonlarının ha­yatlarını tetkik edecek olursak, bu kim­selerin yüzme sporuna çok küçük yas­larda başladıklarını görürüz.

Dünya rekorlarını kıran yüzücülerin yaş ortalamalarına bakacak olursak, 17- 20 yaşları arasında olduklarını görürüz, bayanlarda bu yaş ortalaması daha dü­şüktür. B.u da gösteriyor kİ yüzme spora çocukların sporudur. Çocukların ilk alış­kanlıkları iyi olduğu zaman, üzerinde yapılacak rutûjlarda sıkıntı çekilmez. Yeter ki bu alışkanlıkları verecek iyi bir antrenör olmalıdır. Çok küçük yaşlarda metotlu olarak çalışmanın büyük avan­taj lan vardır. Küçüklerde tecessüs meyil çok fazladır. Kolaylıkla ve kısa zamanda öğrenmeyi başarırlar.    .

Yüzmeye başlama yaşı 6-7 yaşlan arasıdır. Bu yaşlardan önce başlamış dünya rekortmenlerine de rastlayabili­riz. îyi bir hocanın nezaretinde, 8-ÎO yıl sonra formunun zirvesine ulaşmış olur. Bu yaşlardaki çocuklar, hareketleri yu­muşak ve iyi bir ritim içinde yapmış ol­duklarından lüzumsuz enerji sarfını ön­lerler, egzersizlerde ve yanşmalarda ön­celik kazanmış olurlar. Yapmış olduk­ları bu ilk çalışmalarda, yüzme sporu­nun basamak hareketleri olduğu için* çocuğun kasları ve iç organlan buna göre inkişaf eder ve adetâ süpleks, yu­muşak, suyun kesafeti ile imtizaç ederek balık gibi kaygan olurlar.

Yüzme sporu, bütün bu olanaklannm yanında (Beslenme işi) de mühim bir yer tutar. Yüzme sporu İle meşgul olan

 

kimselerin, dinlenmesi ve bir program tahtı altında çalışması ve çalıştırılması zarureti vardır. Yüzme aynı zamanda ağır bir spordur, bu ölçülere dikkat et­meyen kimseler enerjilerinden kısa bir zamanda kaybederler verimsiz ve tasar kalırlar, terleme kaydedemezler. Kısa bir zamanda süranirene olurlar.

Teknik* enerji ile imtizaç etmediği zaman verim düşer, İyi bir stili olan bir yüzücünün kuvvetinin olmayışı, kuvvetli bir yüzücünün de iyi bir stile vc tekniğe sahip olmayışı gibi…

Bugünkü, modem yüzmede saniye­lerin ve saliselerin ehemmiyeti takdir edersiniz ki, çok önemlidir. Bu sebeple bir sporcunun üzerinde ne kadar hassa­siyetle durulması icab ettiği kendiliğin­den ortaya çıkar.

Özet olarak şunu söyleyebiliriz kİ, yüzme sporu ferdi sporların en zoru ve en güzelidir.

 

Doktor ve pedagoglar bütün annelere ilk yüzme derslerini evdeki banyoda vermelerini öneriyorlar

Çocuğunuza yüzmeyinasıi öğretebilirsiniz?

Yüzme öğrenmenin ilk şartı suyun üzerinde durmak, yani yatmaktır. Bu­nu yapmak için vücudu kasmadan dur­mak gerekir. Bu ana kuraldan bağlıya­rak, özellikle çocuklara—yüzmenin nasıl öğretilebileceğini gözden geçirelim.

i Çocuk, önce denize alıştırılır. , Belini aşan derinlikte ellerinden tuta­rak, onu suda dolaştırmak, onunla oy­namak, şakalaşmak çocukta suya karşı güven, sevgi yaratır. İlk alıştırma bu Şekilde geçer.

, 2 — İkinci girişte’ gene ellerinden tutarak, Önce çocuğu suya ısındırmaya çalışmak gerekir.

 

 

Yüzmeye başlamak için ideal yaş, bebeklerde 26 aydır.

Su İçinde yapılan her hareket kasları kuvvetlendirir. Omurga kemiği yu­muşar, vücut esneklik’kazanır.

GENELDE YÜZME NASIL

ÖĞRENİLMELİDİR:

Bundan önceki konumuzda yüzme- • nin, suyun yüzeyinde ve içinde hareket etmek, bir yöne doğru ilerlemek için yapmış olduğumuz hareketlerdi. Suda herkes bu hareketleri kolaylıkla öğre­nip yapabilir, yeter ki suya kendini ted­rici bir şekilde alıştırmış olsun. Dikkat edilecek en mühim hususlar:

a)      Bel derinliğinde suya girmek ve ayak uçlarında ufak, kısa sıçramalar yapmak,

b)      Yanınızda arkadaşınız varsa, el ele tutuşunuz ve sıçtamâlan birlikte ya­pınız, sonra birlikte omuzlara kadar su­yun içine dalınız.

c)      Ayaklarınızı dibe basarak doğ­rulun ve avuçlarınıza su alarak birbi­rinize su atın, kısa zamanda suya alış­maya çalışın.

d)       Arkadaşınızın yardımı ile suya dalınız, nefesinizi tutarak suyun içinde gözlerinizi açınız. Ve denizin veya ha­vuzun dibini seyrediniz.

 

e)      Yardımcısız, dizlerini kırarak suya dal ve nefesini ayarla, dipte kal­maya çalış, bu su içinde nefesini ayar­layarak kalma egzersizlerini bîr kaç kere tekrarlayarak çalı;…

g)       Sahilden renkli taşlar toplat bu taşlan yakınına atarak, dizlerini’ kıra­rak, yüziinü suyun üfetüne koy ve nefe­sini ayarlayarak, dibe atmış olduğun tas­ları birer, birer topla, bu çalışmaları iler­let, bir kaç tekrardan sonra bütün taş­ları bir seferde toplamaya çalış…

h)       Suda doğrul ve ellerinin hare­keti ile ellerini kürek yaparak suyu dal­galandır; Bu hareket, su bel yüksekliğin­de iken önden ve geriden parmaklar yu­muşak kapalı bir Seklide iken avuç iç­leri ile su çekilecektir.

Kollar harekete münavebe ile katı­lacaktır.

i)      Arkadaşınızla karşılıklı durunuz, ve el ele tutunuz, münavebe ile nefesi­nizi ayarlayarak, karşılıklı suya dalıp çıkınız.

j) Suda ellerini dizlerinin üstüne koy ve nefesini ayarlayarak yüzünü su­ya koy, başını Sağa ve sola çevirerek yan­dan nefes almaya çalış, bu hareketi ar­kadaşınla karşılıklı olarak tekrarlaya­rak çalış.

(Bu çalışma ileride öğreneceğiniz Kravl yüzme sitiline bir basamak ça­lışmasıdır).

k) Bu çalışmayı bir havuzda yapı- yoisanız, havuz kenarından faydalana­rak çalışınız, eğer deniz kenarında ya­pıyorsanız, arkadaşınızın ellerine tutu­narak çalışmalarınızı tekrarlayınız, bu hareketlere birkaç defa devam ediniz.

1) Bu tekrarlar olumlu ve yeter de­recede olmalıdır.

1 — SU ÜZERİNDE DURMA

ÇALIŞMALARI;

Bu çalışmalar omuz yüksekliğindeki su içinde yapılmalıdır.

dururken öne doğru eğilme suretiyle, kollar da yana açılır ve suyun üzerine doğru uzanılır. Suyun dibini görebilecek surette gözler açık tutulur. Ve bir müd-

Shane Gold’un metoduyla evde serbest yüzme egzersizleri

ue su Üstünde ve omuz­lar hizasında ileri uzatılır.

Parmaklar yumuşak şekilde kapalı­dır. Eller bilekten hafif kırıktır, parmak uçları suyun sathına 45 derecelik bir açı İle temas eder ve sağ kol ilk önce uzatı­lır. Su sathına giriş tamamlandıktan sonra, kann boşluğuna kuvvetle çekilir. Bu çalışma sol kol üzerinde de bir ritim dahilinde yeteri kadar yapılarak devam edilir.

Bu çalışmalarda vücudun ileriye doğ. ru gittiği görülecektir. Parmak uçlarına hafif basarak ileriye doğru ufak adım­larla gidiniz sağ ve atol kol ile bu müna­vebeli çalışmayı tekrar «diniz. Zamanla ayaklanhızm dipten kalktığım ve suyun yüzüne doğru çıktığınızı göreceksiniz.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*