Kaye, Nora

Kaye, Nora

Ukrayna’dan ABD’ye göçen bir ailenin oğluydu. Gençlik yıllarında New York eyaletinde, Catskill Dağlarındaki otellerde komedyen olarak çalıştı. 1930’lann sonuna
Danny Kaye Türk çocuklarıyla birlikte, İstanbul
Ara Güler
değin, gece kulüplerinde komedi ve dans gösterilerine çıkarak ABD’yi baştan başa dolaştı. Bu dönemde Danny Kaye adını aldı; anlamı olmayan heceler kullanarak büyük bir canlılıkla söylediği şarkılar, pantomim, ele avuca sığmaz hareketler ve danslardan oluşan kendine özgü gösterilerini de bu yıllarda geliştirdi. 1939’da The Straw Hat Revue (Hasır Şapka Revüsü) ve 1940’ta da Lady in the Dark’la (Karanlıktaki Kadın) Broadway’de kısa sürede başarı kazandı. II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan askerleri için gösteriler düzenledi. 1944’te Up in Arms filmiyle sinemaya adım attı. Bunu The Kidfrom Brooklyn (1946; Renk-
li Sürprizler), The Secret Life of Walter Mitty (1947; Rüyalar Peşinde), The Inspector General (1949; Genel Müfettiş), On the Riviera (1950; Yeryüzünde Cennet/Riviera’ da), Hans Christian Andersen (1952), White Christmas (1954; Eğlenceler Oteli/Beyaz Yılbaşı) ve Me and the Colonel (1958; Albay ve Ben) gibi filmlerdeki başrolleri izledi. Bu filmlerin bazısında değişik tipler canlandırmasına karşın, Kaye’in perdede yarattığı asıl tip yumuşak başlı, beceriksiz, sakar ama gene de sonunda başarıya ulaşan adamdı.
1960’larda televizyona haftalık bir eğlence programı hazırlayan Kaye, daha sonra azgelişmiş ülkeleri dolaşarak çocuklar için gösteriler düzenledi.
Kaye, Nora, asıl adı nora koreff (d. 17 Ocak 1920, New York kenti – ö. 28 Şubat 1987, Los Angeles, ABD), ABD’li balerin. Olağanüstü başarılı dramatik yorumlarıyla “dansın [Eleonora] Duse’si” olarak adlandırılmıştır.
Metropolitan Operası Bale Okulu’nda eğitim gördü ve opera topluluğunda dans etti. Michel Fokine ve George Balanchine’in yanında çalıştıktan sonra 1939’da kuruluş aşamasındaki Bale Tiyatrosu’na (bugün Amerikan Bale Tiyatrosu) katıldı, ilk büyük başarısını Antony Tudor’un Pillar of Fire (1942; Ateş Sütunu) adlı balesinde canlandırdığı Hagar rolüyle kazandı; bunu Tudor’un Jardin aux Lilas (Leylak Bahçesi), Agnes deMille’nin Fall River Legend (Fall River Efsanesi) ve Jerome Robbins’in The Cage (Kafes) adlı balelerindeki etkileyici yorumlan izledi. 1951-54 arasında New York Kent Balesi’nde dans ettikten sonra yeniden Bale Tiyatrosu’na döndü (1954-60).
1961’de sahneden ayrıldıktan sonra müzikaller için koreografi hazırlayan kocası Herbert Ross’a yardım etti. 1965’te Amerikan Bale Tiyatrosu’nun yönetmen yardımcılığına atandı; 1977’de de yönetmenler arasına katıldı. Kocasının yönettiği The
Nora Kaye
Maurice Seymour/Ronald Seymour
Turning Point (1977; Dönüm Noktası) filminin yapım yönetmenliğini üstlendi; M-jinsky’nin de (1980; Nijinsky) yapımcıları arasında yer aldı. 1977’den 1983’e değin Amerikan Bale Tiyatrosu’nun sanat yönetmenlerinden biriydi.
Kayen, İran’ın kuzeydoğusunda kent. Geniş bir vadide yer alır. Varlıklı kesimin yaşadığı konut bölgeleri kenti çevreleyen kerpiç surların dışında kalır. Kenti kuzeybatıdan güneydoğuya doğru uzanan ve güneydeki Sistan Havzasının içlerine sokulan 2.750 m yüksekliğinde dağ sıraları çevreler. Çevrede bol miktarda yetiştirilen safran, İran’ın safran gereksiniminin tamamına yakın bölümünü karşılar. Safranın dışındaki önemli tarım ürünleri tahıl, sebze ve yündür. Başlıca sanayi etkinliği halıcılık ve İceçe üretimidir.
Kuruluşu çok eskiye dayanan Kayen’in tarihi oldukça karmaşıktır. Bugünkü kent
15. yüzyılda eski bir yerleşmenin yerine kuruldu. Sonradan Özbeklerin, ardından da
I. Abbas’ın (1588-1629) eline geçti. 18. yüzyılda ise Afganların denetimi altına girdi. Nüfus (1985 tah.) 13.200.
Kayes, Batı Afrika’da, Mali’nin batısında,
il (région) ve il merkezi kent. Sénégal Irmağının kıyısında yer alır. Irmakta sefer yapan teknelerin son durağı ve Mali Demiryolu üzerinde önemli bir istasyondur. 1855’te Fransızlar tarafından inşa edilen ve 1857’de Tukular İmparatorluğu’ nun kurucusu el-Hac Omar tarafından kuşatılan kale, kentin güneydoğusunda yer alır.
Yüzölçümü 119.813 km2 olan Kayes ilinin ekonomisi geçimlik düzeyde yapılan tarıma dayalıdır. En önemli tarımsal ürün yerfıstı-ğıdır. Kuzeyde çiftlik hayvanları yetiştirilir. Diamou’da bir kireçtaşı ocağı, Bafoulabe’ de bir mermer ocağı, Kéniéba ve Bafing-Makana yakınlarında ise demir cevheri yatakları vardır. Bafoulabe’nin hemen güneyinde, Bafing Irmağı üzerindeki Manan-tali Barajı’ndan elektrik enerjisi elde edilir. Nüfus (1976) kent, 44.736; (1987) il, 1.058.575.
kaygana (Farsça haygine: “yumurtalı”), Türk ve İran mutfağında, yumurta, un ve tuzun su ya da sütle birlikte çırpılarak kızgın yağda pişirilmesi ile hazırlanan bir tür omlet.
Besleyici niteliği ve kolay hazırlanışı nedeniyle Türkiye’nin hemen her yerinde yaygın olarak yapılır. Derince bir kapta unla
birlikte çırpılan yumurta, tava ya da sahanda çevrilerek iki yüzü de pişirilir. Kimi yörelerde yumurta unla çırpılırken içine ezilmiş peynir ve çok ince kıyılmış maydanoz da konur. Kaygana, pişirildikten sonra üzerine şeker ya da bal şerbeti dökülüp tatlı olarak da yenebilir. Bu tür eski kaynaklarda “ballı kaygana” adıyla geçmektedir.
kaygı (psikolojide) bak. bunaltı
kaygı, anksİyete olarak da bilinir, felsefede Varoluşçuluğun temel bir kavramı. S0-ren Kierkegaard’a göre, kişinin Tanrı karşısındaki konumunu değerlendirmesi açısından kendini “var olma”ya layık görmeme, dolayısıyla ölümü yakınında hissetme durumudur. Martin Heidegger’e göre ise çeşitli “varoluş” durumlarında “hiçliğin kendisine seslendiği” kişinin, dünyanın içinde olmayı duyumsamasıdır; bu duyum kişiyi varlığın anlamını araştırmaya götürür.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*