Klerides, Glafkos (İoannis)

Klerides, Glafkos (İoannis)

(d. 24 Nisan 1919, Lefkoşa, Kıbns), Kıbnslı politikacı ve devlet adamı. Bağımsız Kıbns Cumhuriye-ti’nin ilk devlet başkam Makarios’un yakın çalışma arkadaşıdır.
Lefkoşa’daki Pankyprion Lisesi’ni bitirdikten sonra Londra’daki King’s College’da ve Gray’s Inn’de öğrenim gördü. 1935-45 arasında İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’n-de (RAF) görev yaptı. Bu görevi sırasında 1942’de uçağı düşürüldü ve 1945’e değin savaş tutsağı olarak kaldı. 1951-60 arasında Kıbns’ta avukatlık yapan Klerides bağım-
sızlığın ilanından önce kurulan geçiş hükümetinde adalet bakanlığı görevinde bulundu (1959-60). 1960’ta Temsilciler Meclisi başkanlığına seçildi ve bu görevi 1976’ya değin sürdürdü. 1968-74 arasında Kıbns Türk toplumunun temsilcisi Rauf Denktaş’la toplumlararası görüşmeleri yürüttü. 1969’da Birleşik Demokratik Parti’yi kuran Klerides, Kıbns’ın Yunanistan’la birleştirilmesini amaçlayan Georgios Grivas ve yandaşlanna karşı çıkarak, toplumlararası bağlann güçlendirilmesini savundu. 15 Temmuz 1974’te bir darbeyle yönetimi ele geçiren Nikos Sampson’un, 22 Temmuz’da Türkiye’nin askeri müdahalesi sonucu düşürülmesi üzerine geçici olarak cumhurbaşkanlığım üstlendi ve bu görevi Makarios’un dönüşüne (Aralık 1974) değin sürdürdü. 1975-76 yılla-nnda Birleşmiş Milletler’in gözetiminde yürütülen toplumlararası görüşmelerde Rum heyetine başkanlık etti. 1976’da yeni kurulan Demokratik Birlik adlı partinin başkanı oldu. Avrupa Konseyi Danışma Meclisi raportörü, siyasal ve daimi komite üyesi olarak da görev yapan Klerides, Şubat 1988 cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını koyduysa da seçilmeyi başaramadı.
Klerksdorp, Güney Afrika Cumhuriyeti’n-de, Transvaal’in güneybatısında kent. Klerksdorp altın madenleri bölgesinin merkezidir. Johannesburg’un güneybatısında yer alır. Schoonspruit Irmağıyla Vaal Irmağının birleşme noktasının yakınında 1837’de kurulan “eski kent”, Transvaal’deki ilk Boer yerleşmesiydi. Bugünkü kent, 1888’de ırmağın doğu kıyısında kuruldu. 20. yüzyılın ikinci yansında yeni sanayi tesislerinin ve banliyölerin kurulmasıyla hızla gelişen Klerksdorp, günümüzde önemli bir tahıl işleme, sanayi ve madencilik merkezidir. Kentte 1932’den sonra altın ve uranyum çıkanlmaya başlamıştır. Nüfus (1983 tah.) belediye, 87.732.
klerukhia, Eski Yunanistan’a bağlı ülkelerde, Atina’nın bağışladığı topraklan elinde tutan Atina yurttaşlanndan (klerukhos) oluşan kurum. Atina’nın İÖ 6. yüzyılda Megara’dan aldığı Salamis’teki yerleşimin ilk klerukhia olduğu sanılmaktadır. Atina, bağımlı devletleri istediği gibi denetleyebilmek için bu kurumdan yaygın biçimde yararlandı. En iyi topraklar plantasyonlara aynlırken, bu ülkelere yerleştirilen koloniciler de gerektiğinde kullanılacak birer askeri güç olarak düşünülmüştü. İÖ 5. ve 4. yüzyıllarda Delos Birliği ve İkinci Atina Birliği’nin kurulmasıyla klerukhia’lar, Atina’nın yayılma politikasının en önemli kurumlan haline geldi.
Atinalı klerukhos’\ar, yerleştikleri yörenin halkına göre üstün ve ayncalıklı bir konumdaydılar. Aynca oy verme, vergi ödeme, askerlik yapma gibi Atina yurttaşlanna özgü tüm haklara sahiptiler. Klerukhia’mn iç işleri Atina modeline uygun olarak ark-hon’lar(*) ve Ekklesia(*) aracılığıyla yürütülüyordu. Andros, Naksos, Samos (Sisam) ve Çanakkale Boğazındaki Sestos gibi stratejik açıdan önemli yerlerde kurulan kleruk-hia’lar Atina kolluk kuvvetlerince de üs olarak kullanılıyordu. Klerukhia’lann sağladığı maddi yararlar Atina yurttaşlarım yeni topraklara yerleşmeye özendirdi. Böylece Atina’da nüfus yoğunluğu sorunu hafiflerken, devletin mali ve askeri gücü artıyordu.
kleşa bak. asrava
Kleve, cleve olarak da yazılır, Hollanda dilinde kleef, AFC’nin batısındaki Kuzey Ren-Vestfalya (Nordrhein-Westfalen) eyaletinde (Land) kent. Hollanda sınınnın 14
km güneyinde yer alrr. Spoykanal ile Ren Irmağına bağlanır. 11. yüzyıldan başlayarak Kleves kontlarının merkezi oldu. 1242’de berat aldı. 1368’de La Marck kontlarının eline geçti. 1417’de düklük oldu; 1521’de Jülich ve Berg düklüklerini içine alarak sınırlan genişledi. Kleve düklerinden Jo-hannes’ın kızı Anne of Cleves (İÖ 1557), İngiltere kralı VIII. Henry’yle evlendi. Kent, 1614’te yapılan Xanten Antlaşması sonucunda Brandenburg elektörlerinin eline geçti. Fransız Devrimi ve Napoléon Savaşlan (1800-15) sırasında Fransız egemenliğine giren kent, 1815’te Prusya’ya bırakıldı. II. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gördü. Lohengrin (kuğu şövalyesi) efsanesinde söz edilen Schwanenburg (Kuğu Şatosu) günümüzde mahkeme binası olarak kullanılmaktadır. Şatonun iki kulesi 1429 ve 1440’ta yapılmıştır. Kentin öteki tarihsel yapılan arasında Collegiate Kilisesi (1341-1426) ve Minorit Kilisesi (1427) sayılabilir. Turizm açısından önem taşıyan kentte gıda maddeleri, çeşitli giysiler ve kimyasal madde üretilir. Nüfus (1982 tah.)
44.000.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*