Koda Rohan, asıl adı koda şîgeyukî

Koda Rohan, asıl adı koda şîgeyukî

(d. 20 Ağustos 1867, Edo [bugün Tokyo] – ö. 30 Temmuz 1947, İçikavva, Çiba ili, Japonya), Japon romancı ve denemeci. Kahraman tipler yarattığı yapıtlanyla çağdaşı Ozaki Koyo’nun daha romantik eğilimlerini dengelemiş, çağdaş Japonya’nın yeni bir edebiyata kavuşmasında katkısı olmuştur.
Genç yaşta Japon ve Çin klasikleri üzerine sağlam bir eğitim aldı. Bir teknik
okuldan mezun olduysa da (1884) çok geçmeden yazarlık hayatına atıldı ve ideal mistik aşkı anlatan “Furyu Butsu” (1889; Zarif Buda) adlı şiirsel öyküsüyle ünlendi. Gocu no to (1891-92; Pagoda) adlı yapıtı, basit bir zanaatkânn olağanüstü güzellikte bir yapıt ortaya koyabilmesini sağlayan azmi konu alır. Rohan’ın yarattığı estetik dünyada, sağlam irade ve imgelem gücü ön plandadır. Yarım kalan Sora utsu nami (1903-05; Göğü Delen Dalgalar) adlı romanı ise daha gerçekçi bir bakışın ürünüdür. Rohan giderek tarihe daha büyük bir ilgi duymuş, haiku ustası Matsuo Başo’nun yapıtları üzerine notlardan oluşan son önemli çalışmasını öldüğü yıl tamamlamıştır.
Kodaikanal, Hindistan’ın güneydoğusunda, Tamil Nadu eyaletine bağlı Madurai ilinde kent. Palni Tepelerinde, deniz düzeyinden 2.225 m yüksekte yer alır. 1845’te ABD’li misyonerlerin ve İngiliz görevlilerin yazlık yerleşimi olarak kuruldu. Günümüzde ilgi gören bir dinlence yeri olan kent,
Kodaikanal’da Palni Tepeleri, Tamil Nadu, Hindistan
Foto Features
güzel manzarası ve 30 hektarlık yapay gölüyle ünlüdür. Kentte astrofizik araştır-malan yapan bir gözlemevi vardır. Çevrede yetişen çeşitli meyve ve sebzeler kentte toplandıktan sonra komşu kentlere de gönderilir. Kentte yabancı ve Hintli öğrencilerin eğitim gördüğü okullann yanı sıra bir de Cizvit ilahiyat okulu vardır. Nüfus (1981) 20.446.
Kodaira, Japonya’da, Honşu Adasındaki Tokyo Metropolü’nde (to) kent. Musaşino Platosunda, Şincuku Demiryolu üzerindedir. 1600’lerin ortalannda sulama sisteminin kurulmasının ardından tanm bölgesi olarak gelişti. 20. yüzyüın başlannda, çevresindeki dikdörtgen biçimli uzun tarlalara ipekbö-cekçiliği için dut ağaçlan dikildi. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Tokyo-Yokohama Metropoliten Alam’na bağlı bir banliyö haline gelen kentte otomobil lastiği ve elektrikli makineler üretilir. Nüfus (1986 tah.) 159.831.
Kodak Company bak. Eastman Kodak Company

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*