Periscope Artık Resmi Olarak Twitter’ın

Twitter, telefonunuzla canlı yayın yapmanızı sağlayan Periscope’u sonunda resmi olarak satın aldı. Hatta anlaşmanın Ocak ayında gerçekleştiği, ancak resmi olarak yeni duyurulduğu da açıklandı.

Periscope kendi Twitter hesabından yaptığı açıklamada; ”hepiniz mavi kuş ile ilgili bazı haberleri duymuşsunuzdur” ifadesini kullandı ve bu tweet, Twitter’ın kendi hesabı tarafından da re-tweet edildi.

Twitter yetkilisi Kevin Weil da  ”Periscope’un aramıza katılmasının heyecanını yaşıyoruz” şeklinde yazdığı tweet ile anlaşmayı doğrulamış ve resmileştirmiş oldu.

Periscope’un şuan için kullanıcıların indirip kullanılabilecekleri bir uygulaması henüz bulunmamakta. Bu da Ocak ayında yapılan anlaşmanın, resmileşmesinin ve duyurulmasının neden bu kadar geç olduğunu gösteriyor bize.

Twitter üzerinden canlı yayın yapmanızı sağlayan Meerkat adlı bir program zaten şuanda bulunmakta. Anlaşmanın resmiyet kazanması ve açıklanması da oldukça manidar bir zamanda gerçekleşmiş.

Periscope, tam da Meerkat canlı yayın konusunda önemli bir kullanıcı sayısına oluşup büyümeye başladığında resmiyet kazandı. Bunun sebebinin Meerkat’in her ne kadar kullanışlı olsa da Twitter’da bir nevi link kirliliği yaratması.

Meerkat’e kısaca değinecek olursak; Meerkat Twitter’dan canlı yayın yapmanızı sağlayan bir uygulama. Siz yayına başladığınız zaman takipçilerinize bildirim geliyor, onlarda sizin yayınınıza bağlanarak sizi takip edebiliyor.

Ancak yayını tekrar izleme gibi bir durum söz konusu değil. Yada yayın esnasında, yayınınıza bağlanan arkadaşlarınızla konuşmalarınız bir düzene oturmuyor. Sonuç olarak çok düzensiz bir link ve tweet artığı geride kalıyor diyebiliriz.
Periscope ise doğrudan Twitter’ın zaman çizelgesine bağlı şekilde olacak. Kullanıcı kartları şeklinde zamana göre sırayla dizilecek ve kullanıcıya bu şekilde sunulacak olan Periscope, bu özelliği ile yine Twitter’ın sahibi olduğu Vine‘ı anımsatmakta. Bu sayede yayınları tekrar izleyebilecek, karakter sayısı derdiyle uğraşmayacak, yada yorum ve benzeri şeyler Twitter’dan bağımsız şekilde yapabileceksiniz.
Ortada henüz elle tutulur bir uygulama, yada detaylı şekilde yapılan bir açıklama olmadığından Periscope tam olarak nasıl olacak, kullanıcıya ne gibi imkanlar sunacak, kesin olarak bilemiyoruz.

Aslında beta şeklinde olan bir uygulama mevcut ama sadece Twitter ve Periscope çalışanları deneme amaçlı olarak kullanabilmekte. Ancak ilerleyen günlerde Twitter tarafından açıklamalar geldikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*