Plak Şirketlerinden Ücretsiz Spotify’a Büyük Tepki

Sony, EMI, Warner Müzik Grubu ve Universal gibi piyasanın önde gelen plak şirketlerinden seçilen müziklerin dinlenmesine olanak sağlıyor. Avrupa ve Batı Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılıyor. Uygulama Windows, Mac OS X, iOS, Android, Linux işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. Sanat özgürlüğü denilince akla ilk gelen uygulamardan biri olarak gösteriliyor. Konuyu yakından takip eden herkesin tahmin edebileceği üzere Spotify’dan bahsediyoruz.

Teknolojin gelişmesiyle birlikte kullanıcılar, internetten müzik dinleyeme veya indirmeye yöneldi. Buna sebep olarak, ülkemizde satışa sunulan albümlerin fiyatları örnek olarak gösterilebilir. Çevrimiçi müzik hizmetlerine yönelen kullanıcıların Spotify gibi parayı sorun etmeyen uygulamalara yönelmesi, müzik şirketlerinin savaş baltalarını çıkarmasına sebep oldu.

Yaklaşık olarak 60 milyon abonesi  bulunan uygulamada bir de Premium üyelik sistemi bulunuyor ve bu seçenek, uygulama içindeki reklamların kullanıcıları rahatsız etmesini engelliyor. Gelen haberlere göre ise Premium üyelik sistemine dahil olan 15 milyon kullanıcıdan elde edilen gelirlerin yüzde 6.9’u sanatçılara yönlendiriliyor ve bu para döngüsü plak şirketlerine yeterli gelmiyor.

Konuşulanlara göre Universal Music Group, Spotify ile bir anlaşma içerisine girdi. Bu anlaşmaya göre ücretsiz sürümde günlük şarkı dinleme sayısı azaltılacak ve reklamların sayısı gereğinden fazla çoğaltılacak. Henüz karar aşamasında olan değişikliğin ne zaman uygulanacağı ise net olarak bilinmiyor.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*