Et fiyatlarındaki artış kurbanlıkları nasıl etkileyecek?
Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala kırmızı etin kilosu 40 liraya dayandı. Son bir aya bakıldığında ise kırmızı et fiyatları yaklaşık yüzde 30 arttı.
Konu hakkında kamuoyunda çeşitli açıklamalar yapılırken hemen herkes besi ithalatının tek çözüm olacağı fikrinde.
GÖZLER ET VE SÜT KURUMU’NDA
Çözüm için gözler Et ve Süt Kurumu’nda (ESK). Kurum, hem fiyat kontrolü hem de piyasa regülasyonu için oluşturduğu iki ekibi, araştırma yapmak üzere ithalat izni olan Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne gönderdi. Bu adım kurumun fiyatlara müdahale edeceği şeklinde yorumlandı.
ASAN: FİYATLAR 60-70 LİRAYI GÖREBİLİR
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Asan, et fiyatlarındaki yükselişi değerlendirdiği açıklamasında ithalatının yapılmadığı takdirde şu anda 40 lira olan kuşbaşı fiyatının Kurban Bayramı’na kadar 60-70 liraları görebileceğini dile getirdi. Asan ayrıca, malını elinde bekleten üreticinin hırsının da fiyatların yükselmesinde etkisi olduğunu söyledi.
PALANDÖKEN: VATANDAŞLAR ACELE ETMESİN
Et fiyatlarındaki yükselişi ve kurban bayramı öncesinde kurbanlıklara yansıyıp yansımayacağını AjansHaber’e değerlendiren Türkiye Esnaf ve Sanaatkarları Konfederasyonu Başkanı (TESK) Bendevi Palandöken, şu anki fiyat artışının spekülatif eylemlerden kaynaklandığını dile getirerek, kurbanlıklara yansımayacağını ve vatandaşların bu konuda acele etmemesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin gündemindeki konu hakkında Palandöken, AjansHaber’e şu açıklamalarda bulundu:
BU ARTIŞ KURBANLIK FİYATLARINA YANSIR MI?
Her yıl tekrarlanan senaryo. Bundan 3 yıl önce olduğu gibi kurban satışları bilakis gerileyecek. Kimse acele etmesin. Bunlar spekülatif haberler. 3-5 kişinin elindeki maldan kaynaklanıyor. Bu arada bir ithalat olursa iyi olur ama bireysel çiftçilik çok daha kuvvetli desteklenmeli.
TERÖR DE HAYVAN FİYATLARINI ETKİLEDİ
Terörün başladığı dönemlerde meralar yok oluyor. Bunun da etkisi var. Dolayısıyla hayvan fiyatları da buna endeksli. Son 2-3 aydır terör bölgelerinde hayvan yetiştirilmiyor. Şimdi oralar yeşerdi, güzelleşti ancak buna rağmen bölgeden verim alınamıyor.
DÖNEMSEL ARTIŞLAR KARŞISINDA NE YAPILMALI?
Bu durum karşısında yapılacak iki şey var. Birincisi bireysel işletmeler artacak. Yani entegre tesisler sadece 3-5 kişinin o sektörde olmayan insanların hırslarından kaynaklanıyor. Esas 1-2 tane hayvanı olanın pazara inmesi lazım. 10 hayvanı olan köylünün desteklerden yararlanması lazım. İthalat olmadan bile çözülebilecek bir konu. Kırmızı et satışlarını yıllara böldüğümüzde nüfusun artmasına rağmen tüketimdeki noktada önemli.
“HÜKÜMET TEŞVİK EDİYOR AMA SAHADA ANLATAMIYOR”
Hükümet bu konuda gerekli teşvikleri yapıyor ama sahada bunu anlatamıyor. Bunu vatandaşın anlaması lazım. Prosedürlerin azaltılması lazım. Kontrollü ziraat ile bu sorun çözülür. Yoksa bu iş 3-5 kişinin elinde kalır ve bugünkü sorunu yaşarız. O zaman fiyat da kontrol edilmez.
“RANT ELDE ETMEK İSTEYENLERİN ELLERİNDE PATLAR”
Et fiyatlarının son dönemdeki yükselmesinin nedeni spekülatif, her dönem olan işler. Vatandaş buna itibar etmesin ve bundan rant elde etmek isteyenler de bu işe çok fazla girmesin yoksa ellerinde patlayacaktır.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
KAYNAK: AjansHaber