Genel

Boğaz’ın İki Yakası Her Geçen Gün Biraz Daha Yakınlaşıyor

İki kıtayı birleştiren 30 kilometre uzunluğundaki Boğaz, “yer kazanma” çalışmaları nedeniyle daraldıkça daralıyor. Son olarak Emirgan sahil yolundaki düzenlemeyle, Boğaz’ın iki yakası birbirine 8 metre daha yaklaştı.

İKİ YAKA EN YAKIN 698 METRE

– İstanbul Boğazı’ndaki dolgu alanların geçmişi eskilere uzanıyor. Dolmabahçe Sarayı’nın arazisi, 400 yıl önce gemilerin demirlediği, Boğaziçi’nin büyük bir koyu idi. 17’nci yüzyılda doldurulmaya başlandı.

– Boğaz’ın iki yakasının birbirine en çok yaklaştığı nokta 698 metreyle Anadoluhisarı ile Rumelihisarı arasında.

– Boğaz’ın kıvrımlı yapısı nedeniyle su yolu ile kıyı uzunluğu birbiriyle aynı değil. Kara uzunluğu Avrupa yakasında bir uçtan bir uca 55 kilometre. Anadolu yakasında 35 kilometre.

YILLAR BOYUNCA YAŞANANLAR

1956: Emirgan-Saryer sahil yolu açıldı ve genişletildi.

1988: Üsküdar-Harem arasında 4.5 kilometrelik sahil yolu Boğaz’ı daralttı.

1988: Çayırbaşı-Sarıyer arasında yapılan ikinci kazıklı yol Boğaz’ı 22 metre daralttı.

1988: Bedrettin Dalan’ın belediye başkanlığı döneminde Kuruçeşme-Arnavutköy arasında 720 çelik kazık üstüne oturtulan 1200 metre uzunluğunda yol açıldı.

2005: sahil güvenlik Komutanlığı için Telli Baba Koyu dolduruldu. Yapımı süren Çubuklu-Kanlıca Sahil Yolu Projesi’yle Beykoz sahilinin çehresi değişecek. Sahil, çift taraflı olarak ve kazıklar çakılarak denize doğru 10 metre genişletilecek.

2011: İstinye ve Tarabya koyları İspark tarafından teknepark haline getirildi. İstinye ve Tarabya koyu platformla dolduruldu.

2011: Boğaz’ın Karadeniz girişindeki Garipçe’ye dev bir dalgakıran ve liman projesi için düğmeye basıldı. 3’üncü köprü güzergâhının geçtiği Sarıyer Garipçe köyü de, ihalesi yapılan bu proje nedeniyle, Anadolu yakasına yaklaşacak.

2014: Yerel seçimlerin hemen ardından Emirgan kıyısında başlatılan sahil yolunun genişletilmesi ve otopark yapımı için 5 bin 600 metrekarelik alan betonla dolduruldu. Boğaz, Emirgan kesiminden 8 metre daha daraldı.

2014: Üsküdar Meydan Projesi, kapsamında Marmaray İstasyonu’nun önündeki sahil yolu denize doğru genişletilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir