DİKETOPİPERAZİNLER

DİKETOPİPERAZİNLER

DİKETOPİPERAZİNLER

DİKETOPİPERAZİNLER

DİKETOPİPERAZİNLER çoğl. i. Kim. Amino asitlerinin anhidrit ürünleri. (L) DİKEY sıf. (dikmek’ten dik-ey). Kesiştiği doğru ile arasında doksan derecelik açı^ meydana gelen: Dikey doğru. Esk. Amudî. Bk. DİK, DİKME.
— G. santl. Dikey kesit, bir yapının, izdüşüm yoluyle, dikey görünümünün verilmesi. (Dikey kesit, eğik çizgilerle, derinlemesine görünümler verebilir.)
— Teknol. Dikey freze, marangozluk işlerinde kullanılan tezgâh Bk. ANSİKL.
— ANSİKL Teknol. Dikey freze tezgâhı, üst kısmında bir kafa, alt kısmında da bir tabla bulunan bir gövdeden meydana gelir. Düşey doğrultuda hareket eden kafa kesici ucu taşır; yukarıya doğra kalkıp inebilen tablada ise, bir enine bir de boyuna şaryo bulunur.
işlenecek parça tablanın üzerine yerleştirilmiş bir mengeneye sıkıştırılır. Parçanın üzerindeki bir deliğfe kesici uç sokulur ve açılacak deliğin çizgilerini takip ederek, bir gabari yardımıyle parça bıçağın altında hareket ettirilir. Çok çeşitli işlerde kullanılan (döküm modelleri, heykeller, ince marangozluk işleri v.b.) dikey freze tezgâhları, marangoz tezgâhlarının en önemlilerinden biridir. Bıçağın hızı, dakikada 20 000 devire kadar çıkabilir. (ML)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*