DİLEMMA

DİLEMMA

DİLEMMA

DİLEMMA

DİLEMMA i. (yun. di, iki defa ve lemma cümlecik’ten). Konuşmacıya seçmesi için iki önerme sunan akıl yürütme; bu iki önermeden biri, diğeri yanlış olduğunda zorunlu olarak doğrudur ve her iki önermenin tek ortak sonucu vardır; bu sonuç kendini kesin olarak kabul ettirir.
— ansİkl. Mant. Dilemma büyük önermesi «veya» ile birbirine bağlanan iki önermeden kurulu bir tasım çeşididir; büyük önermede belirtilen iki varsayımın gerçekten tek mümkün olan durumları anlatması şartıyle dilemma çok güçlü bir akıl yürütme olur. Ama, bu şart, çok seyrek gerçekleşir. (L)
+ Dilemmalı sıf. Mant. İkilem niteliğinde olan, (lm)
DİLEMRE (Saim Ali), türk hekimi ve dil bilgini (İstanbul 1880 – ay.y. 1954). İstanbul’daki öğreniminden sonra Almanya’da Giessen üniversitesinde okudu. Türkiye’ye dönünce Tıp fakültesinde asistan oldu. Profesör iken morg müdürlüğünde bulundu. Dil ve Tarih-Coğrafya fakültesinde genel dilbilgisi okuttu (1935-1940). Beşinci dönemde Büyük Millet meclisine üye seçildi. Tıp alanındaki eserleri: Hususî Marazî Teşhis (1928); Uykusuzluk ve Tedavisi (1928); Hekimlik Dili Terimleri (1945). Türk dili alanındaki eserleri: Les Affixes tndo-Euro-peens et le Turc (Hint-Avrupa Ekleri ve
337
dilenci
Türk minyatürleri albümü Hannover (1925)
«Dilenciler»
M. Aksel koleksiyonu

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*