Dünyada 350 milyon kişi ‘kronik hepatit B’ hastası

Dünyada 350 milyon kişi ‘kronik hepatit B’ hastası1

Bulaşıcı sarılık olarak da tanımlanan ‘hepatit B’ hastalığının adı çokça duyulmasına rağmen önemi ve yaygınlığı bilinmiyor. Yılda yaklaşık 600 bin insanın ölümüne yol açan hepatit B, berberlerin steril olmayan ustura kullanması, virüs taşıyanların diş fırçası gibi özel eşyalarını paylaşması, kan nakli gibi yollarla bulaşabiliyor.

Dünyada en çok rastlanan ve bulaşıcı hastalıklardan birisi olan hepatit B, karaciğerin sık görülen ölümcül hastalığının da en önemli türlerinden biri. Tüm ciddi karaciğer enfeksiyonları arasında en yaygın olan hepatit B’nin yılda yaklaşık 600 bin insanın ölümüne yol açtığı belirtiliyor. Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Koruk,  Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel olarak enfekte 2  milyardan fazla insanın yaklaşık 350 milyonunda siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen kronik hepatit B virüsü bulunduğunu aktarıyor. Hepatit B’nin  kişiden kişiye kan veya diğer vücut sıvıları yoluyla bulaştığına işaret eden Prof. Dr. Koruk, diğer bulaşma yollarının da “Enfekte olan kişilerle iğne veya enjektör paylaşımı, dövme veya piercing yaptırırken kullanılan steril olmayan iğneler, berberlerin steril olmayan ustura kullanması, virüs taşıyan kişilerle diş fırçası gibi özel eşyalarının paylaşılması, kan nakli, ekipman sterilizasyonuna yeterli özenin gösterilmediği yerlerde ameliyat yapılması, hepatit B olan bir anneden çocuğuna bulaşma’’ olduğunu ifade diyor.Hepatit A hastalığının okul çağı çocuklarında sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, “Tuvalet hijyeni kötü olan kişilerin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek-içeceklere dokunması sonucu kişiden kişiye bulaşır. Bu nedenle, kişisel hijyenin ve sağlık koşullarının yetersiz ve kötü olduğu toplu yaşanan yerlerde kolayca yayılır.’’ diyor. Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüslerin sessiz olduğuna dikkat çeken Dökmeci, pek çok insanın farkında olmadan bu virüsü almış olabileceğini ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabileceğini söylüyor. Tedavi edilmediği takdirde her iki virüsün de karaciğer sirozuna neden olabileceğine işaret eden Prof. Dr. Dökmeci, “Siroz ise kanama, asit, koma, karaciğer yetmezliği gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar ya da ölüm ile sonuçlanabilir. Uzun süreli hepatit B hastalığında siroz ortaya çıkmadan önce de karaciğer kanseri görülebilir.’’ diye belirtiyor.

Hepatit B ve C’den korunma yolları

Prof. Dr. Koruk, hepatit B ve hepatit C tipi sarılık mikroplarından korunmak için dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle sıraladı:

Tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınılmalı.

Berbere gidildiğinde kullanılmamış tıraş bıçağı ve steril edilmiş ustura kullanıldığından emin olunmalı.

Sağlık görevlileri enjeksiyon uygulamasını güvenli yöntemlerle gerçekleştirmeli, tek kullanımlık enjektör kullanılmalı.

Gebeler mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırmalı.

Özellikle anne, baba, kardeş, eş gibi yakın akrabalarda sarılık, siroz veya karaciğer kanseri hastası varsa mutlaka test yaptırılmalı.

MeydanGazetesi.com.tr

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*