Genel

F-16 savaş uçağı ile Rus Mig-29 arasındaki fark

F-16 savaş uçağı ile Rus Mig-29 arasındaki fark1

Mig-29’lar F-16’lar gibi avcı ve bombardıman görevleri üstlenebiliyor ancak menzili de bombardıman gücü de F-16’lara göre oldukça kısa…

Suriye’deki IŞİD’in imhası için sorti yapan fakat muhalifleri vurması ve Türkiye’ye karşı sınır ihlaliyle gündeme gelen Rus MIG’lerin Avrupa ve Amerika’daki en büyük rakipleri ise Amerikan kökenli ‘F’ serisi. Bu seri içinde F-15,F-16,F-18 bulunuyor.

 

Rus Hava Kuvvetleri’nin ana avcı uçağı olan MIG’ler dünya üzerinde tam 28 ülkede aktif bir şekilde kullanılıyor. Kullanan ülkelerin neredeyse tamamı eski Doğu Bloku ve Orta Doğu ülkeleri olması en azından jet uçağı konusunda soğuk savaşın hâlâ bitmediğinin adete bir göstergesi.

Her iki uçak yenilenen son modelleriyle yüksek menzile sahip hale getirildi. MIG’in 1400 km olan menzili son yenilemelerle birlikte, 3500 km’ye kadar çıkarıldı. F-16 ise menzil açsından daha rahat bir durumda ‘Savaşan Şahin’ takma adlı avcının menzili 3890 km.

F-16’NIN KAZANDIĞI İT DALAŞI

2010 yılında Polonya Hava Akademisinin kuruluş yıldönümü dolayısiyle Deblin’de Amerikan F-16’ları ile Polonya’nın kullandığı Rus yapımı Mig-29 karşı karşıya geldi. Gösteri gibi başlayan uçuşta 2 uçak zaman zaman it dalaşına girdi. Amerikalı pilot it dalaşı sırasında hep Polonyalı pilotun arkasında avlayan konumundaydı… F-16’nın inerken galibiyet şovuna dikkat!

F-16’LARDAN EN BÜYÜK FARKI MANEVRA KABİLİYETİ

MIG, 11G Manevra kabiliyetine sahiptir ki bu manevradan fazlasına MiG-29 izin vermediği için değil hiç bir pilot 11G’nin üzerine dayanamadığı için çıkılmadığı biliniyor. Ayrıca MİG-29’un “Cobra” adı verilen manevrası özellikle itdalaşında F-16’lara karşı üstünlük sağlıyor.

F-16’NIN VURUŞ GÜCÜ FARKI

MIG’in yakın muhabere ve manevra üstünlüğüne rağmen F-16’lar yüksek vuruş gücü ve geniş silah yelpazesiyle dikkat çekiyor. Uçak genel olarak Mig-23 ve F-15’den daha geniş, ağır ve alçak kanatlı bir yapıya sahiptir. Yapısından Aleminyun, çelik, titan ve %7 oranında da kompozit malzeme kullanılmıştır. Geriye doğru gittikçe incelen kanatların uçları yuvarlaktır.

MİG-29’LARIN DİĞER ÖZELLİKLERİ

Firar kenarındaki küçük satıhlı aileronlar ile yüksek kaldırma kuvveti yaratılmasında yardımcı hücum kenarı manevra flapları kanatlardaki hareketli kısımları oluştururlar.

Mig-29’ların en büyük özelliklerinden biride hiç şüphe yokki hava alıklarıdır. FOD (Foreing Object Damage) problemlerini çözmek için gaz kolu minimumda iken hava alıkları otomatik olarak kapanır ve sürat 120 knola ulaşınca tekrar açılır.

Uçağın iniş takım yapısı klasik olup burun dikmesi, FOD yaratmaması için mümkün olduğu kadar burundan arkaya konmuş ve geriye doğru katlanmaktadır.

Ana iniş takımları, F-14’lerde olduğu gibi ileri doğru içeri alınırlar. Burun dikmesi Steering’li fakat anti-skid’sizdir.

TÜRKİYE’DEKİ F-16’LAR

Türkiye’nin kullandığı F-16’lar Blok30, Blok40, Blok50 olup Block50’lerin 16 tanesi D ve 14 adedi ise C tipi olmak üzere toplam 30 adet F-16 Block 50 +(Block 50 M) uçağı TAI Tesislerinde montajları gerçekleştirilerek 1.72(ABD)$ Milyar Dolarlık bir bütçe ile üretilmiştir.

C SERİSİ AV VE BOMBARDIMAN İÇİN

F-16 uçakları Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmiş, yüksek teknolojinin en son ürünlerindendir.Türk Hava Kuvvetleri’nde C ve D serisi kullanılmaktadır. C serisi tamamen av ve bombardıman görevleri için imal edilmiştir.

D SERİSİ SAVAŞ VE EĞİTİM İÇİN

D serisi ise hem savaş hem de eğitim amacıyla kullanılmaktadır. Block 30 ve 40 modelleri için modernizasyon çalışmaları başlatılmıştır. Bazı F-16 filoları “LANTIRN” hedefleme podlarıyla ile donatılmıştır. Yeni nesil F-16’lar ASELPOD (Gece Hedefleme ve Kızılötesi Işın) ile donatılmıştır.

Ayrıca, Öncel Barış 3 kapsamında Block 30 konfigurasyonuna sahip F-16 hariç Block 50+ seviyesine güncellenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir