Ağızda niye aft oluşur?

Ağızda niye aft oluşur?1

İnsanların yüzde 20’sinin ağız içerisinde yanak ve dudak mukozasında, bazen dil ve diş etlerinde sarı ve kırmızı renkle çevrili aftlar oluşuyor.

Genellikle tek tek görülen lezyonlar, bazen aynı anda birkaç bölgede seyredebiliyor. Diş Hekimi Baran Karaoğlu; sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi mukozayı tahriş edebilecek gıdaların aft oluşumunu tetiklediğini söylüyor. B12 vitamini ve demir eksikliğinde, yoğun sigara kullanımında veya tütün çiğneme alışkanlığının da aft oluşumunda önemli faktörler olduğunu söyleyen Karaoğlu, diğer sebepleri şöyle sıralıyor:

1-Travma: Yanak veya dilin tekrar tekrar ısırılması ile ısırılan bölgede kısa sürede travmaya bağlı olarak aft oluşumu gözlenir. Bunların yanı sıra sert bir şekilde diş fırçalanması sonucunda da yine travmatik aftlar oluşabilir. Hareketli protez kullanan (damak protez) hastalarda protezin vurması sonucunda da aft oluşabilir.

2-Stres: Günümüzde birçok hastalığın temel faktörlerinden olan stres, günlük hayatımızdaki gerginliklerin vücudumuzdaki yansımasıdır. Kadınların âdet öncesi dönemde aft oluşumu buna örnek verebileceğimiz bir durumdur.

3-Behçet hastalığı: Konjuktivit, retinit, genital ülser, ağız kuruluğu gibi belirtilerle tanısı yapılan behçet hastalığının, diğer bir belirtisi sık sık tekrarlayan ağız içi aftlarıdır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*