HERAKLEİA çoğl. i. (yun. k.). Herakles şerefine Attike, Sikyon, Syros, Kos ve Agy-rion-’da (Sicilya), ayrıca birçok Anadolu şehrinde kutlanan bayramlar, (l)
HERAKLEİA. Esk. coğ. Latmos dağlarının (Beşparmak) denize dik inen güneybatı eteklerinde, (eski Latmos körfezinin iç köşesinde) tarihî şehir. Eski zamanlarda deniz, Miletos, Herakleia, Myus ve Priene’ye kadar sokularak Latmos körfezini meydana getiriyordu. Körfezin ağzı zamanla Menderes’in getirdiği birikintilerle doldu ve meydana gelen bataklıkla denizden ayrılarak 15 km uzunlukta, 10 km genişlikte bir göl halini aldı. Herakleia şehri bugün Bafa denilen bu gölün kuzeydoğusundadır.
— Tar. Herakleia Yunan mitolojisindeki He-rakles’e izafeten, M.ö. V. yy.da kuruldu. M.ö. IV. yy.da Mausolos ll’nin idaresine geçti. Daha sonra İskender’in generalleri arasında paylaşıldı. M.ö. III. yy.da ise Suriye krallığının idaresine girdi. M.ö. 190 Yılında, hürriyetine kavuştu, kendi adına para bastı. Paraların üzerinde, Herakles, Athena ve Afrodit tasvirlerine rastlanır. Şehrin surları, doğuda liman üzerindeki dar fakat sağlam kaleden başlayarak gelir ve agora hizasında şehirden ayrılır; doğudaki dereye inerek öte taraftaki yamaca geçer. Kuzey yönünde ilerledikten sonra 150 m’lik bir kavis yaparak sırta çıkar, batıdan gelen surla birleşir. Şehir muntazam bir plana sahiptir.
Athena tapınağı: şehrin muntazam planına karşılık olmak üzere yapılmış gibidir. Bir tepe üzerindedir. Templum in-antis planlı, dor düzeninde bir tapınaktır. Bundan başka yıkıntı halinde üç tapınak daha vardır. Agora: Athena tapınağının doğusunda, şehrin merkezindedir. Duvar ve dükkânları sağlam durumdadır.
Foto. Anıîersoıı-Oiraudon (LAROVSSE) ; M EY D AS
HERAKLEİA. Esk. coğ.
15
Oca