PAEONİA i. Ba$ı az çok mavi, kuyruk altı kırmızı, gövdesi yeşil papağan; Tropikal Amenka da yaşar. (L)
PAEPE (Cesar DE), belçikalı sosyalist (Ostende 1842^Cannes 1890). Basımevi işçisiydi, sonra hekim oldu. Proudhon’un etkisinde kaldı, Brüksel’e sürüldü. Enternasyonalin Wd7CM^dandir (1^4)’ Kolektivizme ka-1,.- n Y5 ,Prou<ihon’culukIa mücadele etti. Belçika İşçi partisini kurdu (1885), partinin programını hazırladı. Çok kısa sürede «yekleşebileceğini sandığı reformlar öne * k- r’x- -e ,-oy- seS‘mi kabul ettirmek ve işbirliğini geliştirmek istedi. Başlıca eserleri: Recherches sur les Principes Fonda-menteaux de ¡’Economie Sociale (Sosyal Ekonominin Temel İlkeleri üstüne Araştırmalar) [1879]; Le Suffrage Universel et la Politique de la Classe Ouvrière S iïï”1 \e Î?s«.‘ S“10″“ Siyasî Yete-Htiet}!ri)1[189L5″(Îr (Kamu
(Eerdinando), İtalyan bestecisi (Parma 1771-Pans 1839). Kemancı Chiretti’nin öğrencisiydi, Venedik’te orkestra, Dresden sarayında kapella yöneticiliği yaptı, sonra Napolyon un özel orkestrasını (1807-1812) daha,,s°”a„ital*an tiyatrosunun orkestra-lânnrti v n i yönetti. Hayatmm son yıllarında Krallık orkestrasının başına geçti bir yandan da Paris konservatuvarında öğ-yaptı- İki oratoryo, bir Passion, kantat lar ve kırk üç opera (Kapella Yöne-
PAETUS (Thrasea). Bk. THRASEA. PAETIIS SEXTUS, romalı hukukçu. M. ö. 198’de konsül oldu. Üç kısımdan meydana geldiği için Tripartita (üç Bölüm) denen değerli bir hukuk derlemesi yazdı. Birinci kısım şerhli olarak Oniki Levha’nın metnini, ikinci kısım interpretatio’yvı, yani Oniki Levha’dan sonraki medenî hukuk ilkelerini, üçüncü ise dava formüllerini kapsar. Resmî bir eser değil de özel bir derleme olan Tripartita’mn, önemi, daha sonraları dilbilimsel değişikliklere uğradığı sanılan, arkaik metinlerin kesin redaksiyonunun vermesinden ileri gelir. (M)
PAEZ (Federico), ekvadorlu siyaset âdâmı (Quito 1877 zil Milletvekili (1916-1918), senatör (1932-1935), bayındırlık bakanı (1935) oldu; Velasco İbarra’ya karşı yapılan darbe hareketinden (eylül 1935) sonra, askerî cunta tarafından diktatörlüğe getirildi; ağustos 1937’de geçici cumhurbaşkanlığına Seçildi, bir süre sonra (ekim), general Enriquez tarafından iktidardan düşürüldü. (M)
PAEZ (Jose Antonio), venezuelalı siyaset adamı (Acarigua 1790-New York 1873). Kızılderili asıllıydı; Morillo’ya karşı açılan Bağımsızlık savaşında (1822) Ilaneros’laıın önden olarak sivrildi. O zamanlar Kolombiya ya bağlı olan Venezuela’nın genel kumandanlığına getirildi (1822), 1826’da kendini diktatör ilân etti. Böylece Venezuela’nın bağımsızlığı (1830) yolunda ilk adım atıldı. Cumhurbaşkanı oldu (1831-1835, 1839-1843), sonra iki defa hükümet darbesi yapmağa kalkıştı (1848-1849), New York’a sığındı (1850). Geri çağrıldı (1859), orduya kumanda etti. A.B.D.’ye büyükelçi tayin edildi; sonra cumhurbaşkanı seçildi (1861), fakat yerim federalist Judan Crisostomo Falcon’a bırakmak zorunda kaldı. (L)
– PAEZ’LER, çibça dil ailesinden, bir ame-rıkan kızılderili kabileler grubu. Colombia’-da, Magdalena ve Cauca nehirlerinin kaynağına kadar uzanan bölgede, Magdalena vadisinde yaşarlar. Bu grupta yer alan ka-bıleler: Paez (Cauca ve Magdalena’nm yukarı çığırları arasında), Guambiano veya Moguex (Piendamo ve Manchay nehirleri vadisinde), Ambalo (Malvasa yakınında), Totoro (Cofre vâdisinde), Polindara (Palace vâdisinde), Piedras Kızılderilileri (Las Pıedras nehri vâdisinde). Grubun eski kabilelerinden Coconuco, Panzaleo, Popayan Guanaca v.b. kabileler zamanla ortadan kalkmıştır. (M)
PAFTA i. (fars. bâfte, güvercindeki bir renk ten). Büyük, renkli leke. II Oyma levha. d Esk. Parça.
Papapağan
29
Oca