Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Yapılan değişiklikler birçok vatandaşı ilgilendiren bilgiler içeriyor. Peki, yapılan değişiklikler neler? Gelir Vergisi Kanunu değişiklikleri kimler ilgilendiriyor? Tüm detaylar haberimizde…
Resmi Gazete’de yayınlanan 6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun’a göre, doğum yapan memurlar analık izninin ardından yarı zamanlı çalışabileceği gibi, basit usulde vergilendirilen esnaf 8 bin liraya kadar bir kazanca sahipse vergiden muaf olacak. Öte yandan muhtar maaşları 1300 liraya yükseltilirken, polis ve uzman erbaşların da ek göstergeleri kaldırılacak. Vatandaşları ilgilendiren daha bir çok değişiklik bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. İşte o değişiklikler;
İLK DEFA İŞ KURANLARA VERGİ MUAFİYETİ
Yeni kanuna göre ilk defa iş kuran gençler 3 vergilendirme dönemi süresince kazançlarının 75 bin liralık kısmı için vergiden muaf olacaklar. Öte yandan zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olan 29 yaşını doldurmuş kişilerin faaliyete başladıkları takvim senesinden itibaren elde ettikleri kazançların bir kısmı da vergiden hariç olacak.
Vergi ile alakalı yapılan bir diğer değişiklik de basit usulde vergilendirilen esnaflar için gerçekleştirildi. Buna göre esnafların kazançlarının 8 bin liraya kadar olan kısmı vergiden muaf olacak. Ayrıca bu tutar her sene yeniden düzenlenecek.
MEMURA YARI ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI
Yapılan yeni düzenlemeye göre memurlara verilen bazı haklar şu şekilde olacak;
– Memurlar analık izninin başlaması gereken tarihten önce doğum yaparlarsa, doğumdan analık izninin başladığı tarihe kadar belirlenen analık izni süresi doğum sonrası analık iznine ilave edilecek.
– Doğum yapan memurlar analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay ve sonraki doğumlarda ise 6 ay süresince günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Bu süre içerisinde memurlara süt izni verilmeyeceği gibi, mali ve sosyal haklarda da herhangi bir kesinti uygulanmayacak.
– Yarı zamanlı çalışma düzenlemesi çoğul doğumlarda birer ay fazla olacak.
– Doğum yapan, ancak bebeği engelli doğan memurlar 12 ay süre ile yarı zamanlı çalışabilecek.
POLİS, UZMAN ERBAŞ VE JANDARMALARDA GÖSTERGE ARTIŞI
Uzman erbaş ve jandarmaların 2200 lira olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılırken, uzman erbaşlara birinci dereceye yükselme imkanı verilecek. Kamuya geçmek isteyen uzman erbaşların 7 sene boyunca çalışmaları gerekecek. Aynı zamanda emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunan çalışanların yararlandığı tazminat %25 arttırılacak.
MEMUR ANNE VE BABA İLKÖĞRETİM ÇAĞINA KADAR YARI ZAMANLI ÇALIŞABİLECEK
Çocuğu olan veya evlat edinen memur anne ve baba eğer isterse çocuğun ilköğretime başlayacağı aya kadar yarı zamanlı çalışabilecek. Ancak bu gibi bir durumda mali haklar ile sosyal yardımlara ilişkin ödemelerin yarısı yapıldığı gibi, fiili hizmet süresi ve prim ödeme gün sayıları yarım olarak hesaplanacak.
BAĞ-KUR’LU EMEKLİDEN KESİLEN PRİM KALDIRILIYOR
Yapılan düzenlemeyle beraber Bağ-Kur’lu emeklilerden sosyal güvenlik destek primi alınmayacak. Öte yandan emekli olmasının ardından bu kapsamda çalışmaya başlayan vatandaşların da maaşlarından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırılacak.
GEÇİŞ ÜCRETLERİNDE GEÇMİŞE DÖNÜK İNDİRİM
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen otoyollar ve karayollar için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçtiği tespit edilen araç sahiplerine verilen para cezalarında yapılan indirimlerin, düzenlemenin uygulamaya koyulmasının öncesinde yapılan ödemesiz geçişler için de uygulanması kararlaştırıldı.