ÖRtSEFALİ i. (fr. eurycéphalie)

ÖRtSEFALİ i. (fr. eurycéphalie). Antropol. örisefal olan kimselerin karakteri, (t) ÖRİTERM sıf. (fr. eurytherme). Biyol. Isı değişimlerinden pek az etkilenen organizmalara verilen sıfat. (L)
ÖRİTERMt i. (fr. eurythermie). Biyol. Bazı organizmaların, iç sıcaklıktaki önemli değişikliklere ölmeksizin dayanabilme niteliği. (Bu nitelik, deniz hayvanlarında genellikle örihalinite ile birlikte görünür, ö-ritermiyi homeotermi’den [sıcakkanlılık] ayırmak gerekir; homeotermi iç sıcaklığı sürekli olarak bir ayarda tutar ve dış ortamdaki sıcaklık değişikliklerine organizmanın dayanmasını sağlar.) tLl ÖRİTOP sıf. (fr. eurytope). Çok geniş bir yayılma alanı olan bitkilere verilen sıfat. (L)
ÖR J AS AET ER (Tore), norveçli yazar (Sk-jak, Nordgudbıandsdalen 1886-?). Auknıst ile birlikte yeni norveç dilinde şlırıer yazan en önemli şairdir. Doğduğu ülkeye ve geleneklerine sıkı sıkıya bağlıydı ama, Yeni
yapı örgüleri: 1. kiklop örgü; 2. pelasgo* örgüsü; 3. mykenai çokgen örgü; 4. seviye değişimli mykenai örgü; S. iydien çokgen örgü; 6,7,8. düzgün «ıralı yunan örgüleri; 9. amplekton örgü; 10. geçmeli ve jaıırt-ma derzli örgü; 11. bağlama tajlı dördül örgü;^ 12. cin örgüsü; 13. geçmeli örgü; 14. almaşık örgü; 15. ta} kemer örgü; 16. tuğla örgü; 17. kenet tajlı roma sıra sütun örgüsü; 18. düzgün sıralı yunan örgüsü
Dünyaya karşı da ilgisiz değildi, özelliklerini en ıyı yansıtan eseri, Gudbrand Lane-leite (1913-1927) adlı epik ve lirik üflemesidir. Ayrıca, Strindberg’in ve alman anlatımcılığının etkisini yansıtan romanları ve ÎJHÎJ® erleri de vardır: Christophoros (1948). [L] (M)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*