Genel

HEMOGLOBİNOPATl i. (fr. hemoglobino-pathıe den)

HEMOGLOBİNOPATl i. (fr. hemoglobino-pathıe den). Patol. Anormal bir hemoglobine bağlı hastalık.
Ernesl HEMINGWAY
solda, Idaha’daki evinde çalışırken, sağda. Nobel ödülünü kazandıktan sonra eşi Mary ile
— ANSİKL. Hemoglubi’iopati’lerin ortak özelliği soydan geçme bir hemoglobin anomalisidir. Bu anomali fiziko-şimik metotlarla incelenir (elektroforez). [lJ HEMOGLOBİNÜRİ i. (fr. hemoglobinime’-den). Patol. Sidikte hemoglobin bulunması. —~ ansİkl, Hemoglobinüri, alyuvarların büyük ölçüde tahribinden spnra kan plazmasındaki hemoglobin oranı, böbrek eşiğini asacak dereceyi bulduğu zaman hemoglobi-nu^- ortaya Cikar. Sonradan olan bazı he-molıtık anemilerde (alyu varsızlaşma krizleri), enfeksiyonlardan sonra (perfringens septisemisi), zehirlenmelerde (mantarlar, arşe nikli hidrojen), uygun olmayan, kan naklinde ve paroksistik hemoglobinüride görülür.
— Vet Hemoglobinüri birçok patolojik halın belirtisidir: zehirlenmeler (bakır sülfat, nitratlar, kloratlar, civa, solanın, kolgik, yılan veya arı zehirleri) bulaşıcı hastalıklar (Şarbon humması, leptospirozlar, bağırsak zehirlenmeleri, priplazmozlar v.b.) gibi.
Süt ineği loğusa hemoklobinürisi, doğumdan sonraki iki üç hafta içinde görülen bir hastalıktır. Kan işeme ve mukozaların az çok sarıya boyanması şeklinde kendini gösterir. Sebebi henüz bilinmemektedir: bazen besinlerdeki fosfor ve kalsiyum dengesizliğinin basit bir belirtisi olduğu gibi sindirim yollarındaki mikroplu hastalık veya zehirlenmelerde ve loğusa hummalarında da gö-rulıır.
Basilli hemoglobinüri, Closridium hemolyti-cum adlı havasız yaşar bir mikroptan iteri gelir. Sığırlarda, bazen koyun ve domuzda da olur; hasta hayvanda ateş, kan işeme, bağırsak kanamaları vardır. Hastalıkta, çok had bir gelişme görülür ve hayvan çoğu zaman ölür. Anatomik olarak da çok geniş bir karaciğer enfarktüsü görülür. Hastalığın bulunduğu bölgelerde aşılamağa başvurulması tavsiye edilir, (l)
HEM OGRAM i. (fr. himogramme’dan). Kanbil. Kan hücrelerinin nitelik ve nicelik bakımından incelenmesiyle elde edilen sonuç. (Bu sonuç: 1. Bir milimetre küp kandaki alyuvar sayısını; 2. bir milimetre küp kandaki akyuvar sayısını; 3. hemoglobin mik^ tarını; 4, kan yuvarlarının niteliğini; 5. lö-kosit formülünü kapsar.) [l] HEMOHtDARTROZ i, (hemofıydorthros*-dan). Patol, Eklem boşluğunda kanlı sıvı toplanması. Bk. hİdartroz. (l)
HEMOJENİ i. (fr. hemogenie’den). Deri ve mukoza kılcal damarlarında kanama ve kan pıhtılaşması (deride purpura, mukozalarda burun ve diş eti kanamaları v.b. gibi). [Bu hastalıkta kanama süresi uzun, sıkma belirtisi pozitif, plaket sayısı düşük, pıhtı büzülmesi negatiftir. Bilinen tedavi şekli korti-
tır J (L)Siringa CtmCk VC da,agl $,karmak-
HEMOKLAZİ i. (fr, hemoclasie’den). Kan plazmasının fiziko-şimik durumunun bozııl-
Ernest HEMINGWAY
Foto. Encyclopédie Atncrieana ; U.&.i.ff, (fjAROUSRK)
hemjfropi
HEM
57R
ması. |[ Sindirim hemoklazlii, yemelilerden sonra sindirim maddelerinin kana karışmasıy-le kan plazmasının fiziko-şifflik durumunda meydana gelen normal değişiklik, (l) HEMOKONİ i. (fr. hemoconie’den). Dokubil. Ültramikroskopta incelenen taze kanda görülen ve Brown hareketleri gösteren sok kıı-çük cisimcik, (l)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir