Genel

Mars’ta Yaşam Mı Var Acaba?

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya Uzay Ajansı’nın (RKA)birlikte çalıştığı uzay araştırma projelerinden birisi daha gerçekleşiyor. Kızıl Gezegen’i araştırmak ve bu gezegenden veriler toplamak adına Mars’a roket gönderildi. Kazakistan’ın Baykonur üssünden, Türkiye saati ile 11:30 civarlarında kalkış yapan roket, bütün gün boyunca farklı programlara sahip. Roketin uçuş programına buradan göz atabilir ve ESA-RKA tarafından ortak şekilde gerçekleştirilen canlı yayını izleyebilirsiniz.

Araştırmaların yapılmasındaki en büyük nedenlerden birisi gezegende bulunan metan gazı. Genelde canlılar tarafından üretilen metan gazı, Mars atmosferinde yüksek oranda bulunuyor ve bu gazın varlığı bilim insanlarını şaşırtıyor. Projede yer alan isimlerden birisi olan Profesör Andrew Coates: “Metan gazının Mars’ta olmaması gerekir, çünkü bu gaz Güneş ışığı altında kolayca dağılır” şeklinde açıklama yaptı. Profesör Andrew Coates’un yaptığı bu açıklama, Kızıl Gezegen’de sürekli olarak metan gazı üreten bir kaynağın veya canlıların bulunduğunu işaret ediyor. Her iki ihtimal de gezegenin ölü olmadığını kanıtlıyor, yani canlı türleri için şans olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer görev başarıyla tamamlanırsa “Schiaparelli” isimli modül Mars yüzeyini, “ExoMars” isimli uydu da Mars atmosferini inceleyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir