ÖRÜMCEKLER

ÖRÜMCEKLER çoğl. 1. «&rU™c,eüei*lL!Î’ reoleri kapsayan eklembacaklılar takımı. (Bu takımdaki hayvanlarda «bir birleri ve onlara bağlı kıvrık zehir çengellen var dır; baş ve göğüs tek bir pa^a h^mdedır [başlıgöğlîs]; karın kısmında bölüt izleri ne men hemen kaybolmuştur. Karın başlıgöğ-se bir sapla bağlanır; karam «l‘ >ar«fın4a arka uca doğru altı ilâ sekiz adet ağ bezi deliği bulunur. Erkeklerde çene-ayağuı son parçası çiftleşmeyi kolaylaştırmak için özel bir şekil almıştır.)
_ ANStKL. Bütün örümcekler_ etçildir; çoğu ağ örer; diğerleri başıboş bir hayat sürer gündüz avlanır; ama örümceklerin ço ğunluğu geceleri ortaya çıkar Dünyanın her tarafında yaygın olan bu bayvanlann fosiline üçüncü zamandan itibaren rastla nır. Eskiden örümcekler UÜ alttakıma ayrılırdı: theraphosa tipi örümcekler ve asıl Örümcekler. Bugün orthognatha ve labi-dognatha diye iki bUyUk gruba aynlmakta-dır; ortognatha grubunda, ve mygalomorhae alttakımları. ha grubunda ise pek çok türü kapsayan araneimorphae alttakımı bulunur. (L) ÖKÜMCEKL1 sıf. (drumcek’ten örümcek-U) [Yer için] örümcek tutmuş, örümcek ailarıyle kaplanmış: Onu elinden yakalamış. örümcekti karanlık altındaki kuyuya Ş°’*rty°’du <H.E. Ajü var) II Mec. [Beyin, kala v.b, için] Hura felerie. birtakım geri inanışlarla <lolo olan venilikleri kabul etmeyen: Yazık ki beyni n“ bir yılın cahil INİhayet oynaya^. rak dine en rezil oyunu / GttlrdiUr.ntya pıp yaptılar, bu hale onu (M. A. fcrsoyj. (Mİ ,
ÖRÜMCEKMAYMUNU blş. 1. cin-
sinden amerika maymunu (Meles panis cus). P*] ÖRÜMCEKSİ sıf. (öriimcek’ten orumcek-si), örümcek ağı gibi ince ve seyrek do-kulu olan.
— Anat. örümceksi zar, tümbeyin ve o-murlliği saran üç zardan biri,
— ansikl. Anat. Beyin ve omuriliği saran Uç zardan bîri olan örümceksi zar, en dıştaki sertzar ile tümbeynı vc omuriliği doğrudan doğruya kaplayan incezar arasında bulunur. Örümceksi zar seroz’udur; hava verildiği zaman kolayca şişip ağ peklini alabilen gevşek bir hücre dokusuyle mce-zara ve dolaylı olarak sinir merkerienne bağlıdır. Beyin girintilen üzerinde^ ktiP. gibi düz uzanır, oysa incezar girintilerle beraber dibe iner, örümceksi zarın altın-dakl girinti ve çıkıntılar sıvıyle doludur Örümceksi zar omurilik boyunca sinirlere kılıf teşkil eden bir silindir gibi uzanır, Be-yin-omurilik sıvısı bu kılıfta omurilik arasında bulunur. (L)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*