Denge Sınırında Özgürlük

Denge Sınırında Özgürlükdenge sınırı

Korkuluksuz hayatların özgürlük zannedildiği “sorumsuzluk” ve “boş vermişlik” gerçek manada özgürlük olmayacaktır.

Doğru disiplinle yetişmiş insanların oluşturduğu toplumda “nemelazımcılık” yerine, kendisine ve çevresine saygılı insanlar sayesinde “bana ve bize lazım” mantığı hâkim olacaktır.

  • Osman ERKAN

ayatta her şey belirli bir denge üzerine devam ediyor. Bu denge bozulduğunda ya da kurulamadığında problemler or­taya çıkmaya başlıyor. Fiziki dengelerin bozulmasını bir tarafa bırakırsak psikolojik ola­rak denge kurulamadığı zaman davranış prob­lemleri yaşayan kişileri görüyoruz. Kararsızlık yaşayan, hırçın veya içe kapanık insanlar bulu­yoruz karşımızda.

Çocuklarımızı yetiştirirken özgürlük ve di­siplin arasında sürekli tereddüt yaşarız. Kimileri tamamen özgürlük derken kimileri tamamen ku­rallı bir hayat tarzını tercih eder. Hâlbuki disiplin ve özgürlüğü bir arada kullanmak hayata denge

siplin koruyucu ve geliştirici olmalı; sağlıklı özgürlük alanları oluşturmalıdır. Çünkü ço­cuğa her an ne yapacağını söylemek onun irade gelişimini olumsuz etkiler. Bu sebeple sağlıklı özgürlük alanında kararları çocuğa bırakmak yerinde olacaktır.

Yol aldığımız hayat köprüsünün korku­lukları disiplindir. Disiplin, doğru ve kabul edilebilir becerilerin kazandırılabilmesi için gerekli olan hayat tarzıdır. Bu yakalanabildi- ğinde çocukların ve gençlerin sosyal hayata uyum sağlamaları ve başarılı olmaları da ko­lay olacaktır.©

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*