İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi’nden…

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi’nden…

Mikyâsü’l-Cedîd’in (Nilometre) İcadı

Bugünkü modem bilimin temelini, Müslüman ilim adamlannm insanlann hizmetine sunduğu icatlar teşkil etmektedir.

NİL

Dünyanın en uzun nehri kabul edilen Nil; verim­li arazileri oluşturduğu gibi arkeoloji, yerleşme ve turizm açısından da ilgi çekicidir. Ayrıca nehrin periyodik olarak taş­ması da çeşidi keşif ve icatlara sebep olmuştur.

Nil Nehri’nin her yıl aynı dö­nemde taşması fark edilmiş ve bu ta­rih, sene başı yapılarak bir takvim meydana getirilmiştir. İki taşma ara­sı 365 gün olarak hesaplanmıştır. Her yıl hazirandan ekime kadar su seviyesi yükselerek taştığından ve et­rafa büyük zararlar verdiğinden su taşkınlarını önceden haber vermek lüzumlu hale gelmişti. Abbasi halife­si El-Mütevekkil (M.847-861) bu meseleye bir hal çaresi bulmak üzere devrinin tanınmış bilim adamı El- Fergânî’yi M.861 yılında Fustât’a (Kahire) gönderdi. El-Fergânî, bura­daki tetkikleri neticesinde, Nil’in yükselişini ve taşmasını önceden ha­ber verecek bir alet yaptı. Bu ölçüm aletine de “Mikyâsü’l-Cedîd” ismini verdi. Günümüzde dahi kullanılan bu aleti, dünyada ilk defa, büyük bil­gin ve âlim El-Fergânî icat etmiştir.

Mısır’ın başkenti Kahire, Nil Nehri kenarındaki en gelişmiş yerleşim merkezlerinden biridir. Afri­ka’nın üçte birini kaplayan Nil Nehri, dünyanın en uzun nehridir (6.650 km). Nil Nehri’nin suyu, haziran ayında en düşük seviyeye indikten sonra kabarmaya başlar ve ekim ayında en yüksek sevi­yeye ulaşır, sonra yavaş yavaş alçalır.

Nil’de yıl boyu meydana gelen değişiklikleri tespit etmek için, nehir boyunca kayalara ve nehir kenarın­daki yapılara seviye işaretleri konu­lurdu. Bu işaretlere göre suyun sevi­yesini ölçen ve kendisine “Sâhib-i mikyas” denilen bir de görevli bulu­nurdu. Bu şahıs, her gün suyun sevi­yesini ölçüp sultana bildirir ve sonra da Kahire sokaklarında halka ilan ederdi.

Abbasi Halîfesi Me’mun devrinin bilginlerinden ve Latinlerce Alfraganus diye bilinen El-Fergânî, matematik, astronomi ve fiziğin yanında diğer ilimlerle de meşgul olmuştur.

Nilometre

Ninonometre

Nilometre, denizlerin, göllerin ve ne­hirlerin su seviyesini ölçmeye yarayan alete denir. Bu alet, su seviyesindeki azalma ve artışları gösterir.

Nilometre, üzeri bölümlere ayrılmış se­kizgen bir mermer sütundan ibarettir. Bu alet ilk defa Nil Nehri’nde kullanılmaya başlandığından, nehrin adına izafeten “Nilometre11, yani Nil Metresi olarak anıla gelmiştir. 4İ

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*