YASEMİN,

YASEMİN,

 

tıpkı lale, sümbül ve gül gibi, şiirlere konu olmuş zarif ve hoş kokulu bir çiçektir. Birçok ülkede değerli süs bitkileri arasında yer alan yaseminlerin doğada kendiliğinden yetişen 300 kadar türü vardır. Zeytingiller ipieaceae) familyasınm Jasminum cinsini oluşturan bu türler sürüngen, tırmanıcı ya da dik çah yapısındadır. Yasemin sözcüğü batı, dillerine olduğu gibi bizim dilimize de Farsça “yasemen” sözcüğünden girmiştir.
yapraklarını dökmesine karşın, kış boyunca çıplak dallanndan hiç eksik olmayan yıldız biçimli altın sarısı çiçekleriyle çok sevilen bir süs bitkisidir.
Yaseminlerin bazı türleri iklimin uygun olmadığı yörelerde ancak serada yetiştirilebilir; oysa çoğu kış mevsimini kolaylıkla açıkta geçirebilir. Yaseminler dal parçalarından, çe-likleme yöntemiyle çoğaltılır. Jasminum officinale gibi bazı türler çevrelerindeki desteklere kendi başlarına kolaylıkla tırmanabildikleri halde, yere yatık olarak gelişmemesi için özel desteklere bağlanması ya da sardırılması gereken yasemin türleri de vardır. Kokulu yaseminlerin çiçeklerinden parfüm yapımında kullanılan, ayrıca sabun ve öbür tuvalet malzemelerine katılan hoş kokulu bir uçucu yağAnayurdu Çin olan bu güzel çiçekli yasemin türü kışın yapraklarını dökmeyen çalımsı bir bitkidir.(yasemin esansı) elde edilir./‘Ful” adıyla da bilinen Arap yasemininin {Jasminum sambaç) çiçeklerinden ise “yasemin çayı” denen hoş kokulu bir çay hazırlanır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*