Genel

BEYRUT

BEYRUT

BEYRUT, Lübnan’ın başkenti. — 200
000 nüf. Filistin topraklarındaki İsrail işgallerinin genişlemesi’ ve Ürdün’ün bir kısım eylemci filistinlileri ülkesinden kovması üzerine Beyrut, 1970’li yıllarda filis-tinlilerin yığınak alanı oldu’, özellikle kentin doğu bölümü filistinlilerle doldu. Kentin kozmopolit yapısı (hıristiyan arap, müs-lüman arap, maruni, dürzi, ermeni, kato-, lik grek, ortodoks grek, şii arap, sünni a-rapj filistinli sığınakların yerleşmesiyle daha da kannaştı. Bu yüzden kentte 1975-.
– 1976 yıllarında ve daha sonra korkunç yatışmalar ortaya ^ktı.
Nisan 1975’te kentin b anliy öle nâdenTel el -Zaatar kampına filistinlileri götürmekte o-lan bir otobüs, falanjist milisler «Kata- ‘ ib» tarafından hıristiyan mahallesi Ayn el-Ramana’da tuzağa düşürüldü. Bu suikast sırasında otuz kadar filistinli fedayin öldürüldü. Bu da Beyrut’un merkez olduğıi Lübnan iç savaşma yol açtı. Nisan sonunda ,Lübnan solunun da desteğini gören filistinlilerle hıristiyan kesimlerin desteklediği falanjistler arasında çıkan çatışmalarda ölü sayısı 300’e, yaralı sayısı binlere yükseldi. 6 aralık 1975’te, sonradan «kanlı cumartesi» adıyla anılan günde, Kataib (falanjist milisler) sadece kimlik cüzdanına bakârak (Lübnan’da herkesin mezhebi kimlik cüzdanında yazılıdır) yüz elli müs-lümanı öldürdüler. Ocak 4976’da Beyrut yakınındaki Dbay kampını ve Beyrut’un gecekondu semtlerinden Karantina’yı basan falanjistler buralarda oturan .filistinlileri yok ederek çevreyi yakıp yıktılar. Tel el* Zaatar ve Cisr el-Paşa kamplarını kuşatma aİtına aldılar. Buna karşılık filistinlilerle lübnanlı solcular, hıristiyan Damur semtine saldırdılar. Bu sırada Lübnan hava kuvvetleri filistinlilere karşı saldırıya geçti. 1976 şubatında ölü sayısı İZOOO’e, yaralı sayısı 20 000’e yükseldi.
Suriye’nin müdahalesi, Riyad ve Kabil’e Arap .doruk toplantıları sonucunda ’ Lübnan . iç. savaşı bir parça yatışırken Beyrut da biraz, sükûnete kavuştu. Ama bu çok sür-ıtıedi. 1982’de harekete geçen İsrail silahlı, kuvvetleri Güney Lübnan’ı işgal ederken i filiştinlilerin bulunduğu Doğu Beyrut’u da
• kuşatma altına aldı. KĞnt günlerçe sü–îjren: korkunç bir savaş alanı oldu»; Filistinliler bulundukları mevzileri ev, ,ev, so-;kak sokak savunmaya çalıştılar. ¿Fakat sonunda 8 000 filistinli mücahit,, Birleşmiş Milletler’in denetimi altında, den|z: yoluyla Beyrut’u terketmek zorunda kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir