Genel

OSMANLI’DA RAMAZAN AYINDA HUZUR DERSİ

OSMANLI’DA RAMAZAN AYINDA HUZUR DERSİ

1

Osmanlı sarayında, Ramazan günlerinde devrin meşhur âlimleri sultanın huzurunda toplanır, Kur’an ayetlerini tefsir ederlerdi. Osman Gazi devrinde başlamış olan ve Huzur Dersleri denilen bu usul, Üçüncü Mustafa Han devrinde kanuna bağlandı.

Padişahın huzurunda ders okutmak şerefine nail olmak isteyen ulema, memleketin her yerinde büyük bir arzu ve gayretle bu ilimlerde ilerlemeye çalışırdı. Bu usul İslam âleminin kalbini İstanbul’a bağlardı. Halep, Şam, Mısır, Kayseri, Karaman gibi âlim yetiştiren şehirlerden ayrı olarak İran, Turan, Horasan, Dağıstan, Hindistan, Buhara gibi memleketlerden nice büyük âlimler Dersaadet’e gelir, kemalatını gösterirdi. Her biri ilmin gelişmesine katkıda bulunurdu. Bunlar, padişahın İslam ülkelerindeki gözü kulağı olurlardı.

Huzur derslerinde ilmî müzakereler sırasında çetin tartışmalara padişah müsamaha ile bakar, dersin sonunda eşsiz ikramlarda bulunurdu. Önceleri ders konuları serbest seçilirken 1786 yılında Fatiha Suresi’nden başlanmış, 17 Nisan 1923’teki son derste Kur’ârvı Kerîm’in 16. suresi olan Nahl Suresi’ne gelinmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir