hentbol

hentbol

1

Yuvarlak bir topla oynanan takım sporu. 1900’e doğru Danimarka’da, futbolun örneksenmesiyle doğduğu sa­nılan ve hızla Avrupa’ya yayılan hentbol açık havada (on bir kişiyle; 1950’den bu yana ortadan kalkmıştır) ya da salonda (yedi kişiyle), en az 14 m x 28 m, en çok 20 m x 40 m boyutlarında bir alanda oynanır. 2 m yüksekli­ğinde, 3 m genişliğinde olan kaleler, beyaz ve siyaha boyanmış tahta direklerden oluşurve oyun alanının uç­larına yerleştirilmiştir. Erkekler arası karşılaşmalarda kullanılan top 425-475 gr, kadınlar arasındaki 325-400 gr’dır.0yun,30’ar dakikalık iki devrehalindedir; iki dev­re arasında erkekler 10 dakika dinlenir; kadınlar arasın­daki karşılaşmaların devreleri 20’şer dakika, dinlenme süresi 10 dakikadır.

Her takım, yedek kaleciyle birlikte 12 kişidir. Ama oyun alanında her takımdan yalnızca 6 oyuncu ve bir kaleci bulunur; yedek olan öbür oyuncular, her an alandakilerin yerini alabilir.

Top, karşı kaleye tek elle ve “kale alanı” dışından atıl­malıdır. Ayak ya da bacakla topa dokunulmaması ve to­pun üç adımdan ya da üç saniyeden çok elde tutulma­ması gerekir. Oyunu iki hakem yönetir.

Nispeten yeni bir spor olan hentbol, Avrupa (Ingilte­re, özellikle de İrlanda) ve ABD’de çok yaygındır. 1928’de kurulan Uluslararası Hentbol Federasyo­nunun (F.İ.H.) çalışmalarıyla, 1936’dan bu yana Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır. Türkiye’de de, 1930’da açık alan biçimiyle başlamış, 1942’de Spor Oyunları Federasyonu’na bağlanmış, 1976’da bağım­sız Hentbol Federasyonu kurulmuştur. 1985-1986’da Eşref Taşucu Avrupa ve Dünya bireysel gol rekorunu kırmış, Kasım 1993’te Hentbol Milli Takımı Balkan şam­piyonu olmuştur.

 

Fotoğrafta bir herıtbolcunurı atış hareketinin geçirdiği evrim görülmektedir.

Fotoğrafta bir herıtbolcunurı atış hareketinin geçirdiği evrim görülmektedir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*