Oruçla Tedavi
Oruç, dinimizin emirlerindendir. Ramazan avında bir aylık süre boyunca tutulur. Sağlıklı insanlar için farz kılınmıştır. Peygamberimizin sadece Ramazan ayında değil ayın belirli zamanlannda ve haftanın bazı günlerinde özellikle tutulmasını tavsiye ettiği orucun son yıllarda, sağlığımız için ne denli gerekli olduğu fark edilmeye başlanmıştır.
Peygamberimiz (s.a.v.): “Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız. Ticarî yolculuklar yapınız ki zengin olasınız!” “Sizlere oruç tutmanızı tavsiye ederim. Çünkü oruç gönüllerinizi arındırır.” “Ey gençler topluluğu! Her kimin evlenmeye gücü yetiyorsa evlensin! Zira evlilik gözü haramdan kapayıcı, namusu da koruyucudur. Her kimin de evlenmeye gücü yetmiyorsa oruç tutsun! Çünkü oruç, kötülüklerden, şehevî istek ve arzulardan koruyucudur” buyurmuşlardır. Allah, indinde Hz. İsa’ya şöyle vahyetmiştir: “Ey İsa! İsrailoğullarına şunu haber ver ki, benim rızam için oruç tutan kimsenin vücuduna sıhhat veririm, onun ecrini (sevabını) büyük eylerim.”
Peygamberimizin (s.a.v.) hadislerinde, Kur’an-ı Kerim’de, İncil’de ve diğer dinlerde oruç hep tavsiye edilmiştir. İnsanın bedeninin, zihninin ve ruhunun daha sağlıklı olabilmesi için önemli tedavilerden biridir. Artık bugün modern tıp da, diyet yöntemlerinin yanında orucu tedavi yöntemi olarak ilk sıraya yerleştirmiştir. Prof. Dr. Arnold Ehret yazmış olduğu “Oruçla Yeniden Sağlığa Kavuşma ve Gençleşme” adlı kitabında tüm hastalıkların % 98’inin beslenme alışkanlığımızın yanlışlığından ve çok yemek yememizden kaynaklandığını ifade etmektedir. Bu yazar dünyada ilk kez oruç sanatoryumu açmış ve birçok hastalığın iyileştirilmesinde orucun muhteşem etkinliğini gözlemlemiştir.