AĞAÇ KAVUNU
(LİMON KAVUNU)
Kitra veya Sitra da denir.
Arabçası : Utrüc, Turunç, Tuffah-ı M ahi Kiibbâd.
Farsçası : Turıınc-ı fârısi. Lâtincesi : Citrus Medica, Utruç.
Yetiştiği yer ve çeşitleri: Akdeniz kıyılarında yetişir.
Kullanılan maddesi: Çekirdeği, yaprağı, kabuğu.
Tıbbi Özellik ve Faydaları:
a) Turunçgillerdendir. Limona benzer. İçinin ekşisi soğuk ve kurudur. Yapraklan mavimsi ve pembedir.
b) Kabuğu çiğnenirse ağız kokusunu giderir, kabuğu yakılıp külü cüzzam yaralanna sürülürse iyi gelir. Yine kabuğunun suyu ile yaralan pansuman yapmak iyi sonuç verir. Yılan sokmada suyunu içmek iyi gelir. Kabuğu yemeğe katılsa, hazmı kuvvetlendirir.
c) Safrayı yok eder, bundan ileri gelen kusmayı önler. Mide ve ciğerlerin hararetini giderir, kuvvet verir. Kabızlığı giderir, kalbe kuvvet verir, çarpıntıyı keser, sıtmaya iyi gelir.
d) Boğazına sülük kaçan kimseye bir fincan ekşi suyundan içirilirse, sülük derhal düşer. Ağaç kavununun kendisini ve yaprağını koklamak baş ağnsını geçirir, ferahlatır, serinletir.
e) Çiçeği açılmadan toplanır, 5 gün su içinde bırakılır ve her gün acılığı gidene kadar suyu değiştirilir, sonra bala kanştınlarak marmalât yapılır. Kış mevsiminde soğuk algınlığında, bronşit hastalığında, nefes darlığında bir miktar yenirse iyi gelir. Yaprağı da, mesane iltihabına iyi gelir.
f) Çekirdeğinin kabuğu döğülüp akrep sokan yere konulsa iyi gelir. Yine bu külü iltihaplı diş diplerine ve ödemlere sürülürse fayda verir. Kabuğu sirke içinde bir müddet bırakılıp sonra elbise içine konsa elbiseleri güveden korur.