BEŞ PARMAK OTU (AYİD AĞACI, KAZ GAGASI, GÜMÜŞ OTU)
Arabçası : Humâsiyyü’l-verakât. .
Lâtinceşi: Potentillâ anserina, Argentine, Potentillâ y reptans (recta).
Yetiştiği yer ve çeşitleri: Kuru çayırlarda, çay kenarlarında ve taşlık arazide yetişir.
Kullanılanmaddesi: Kökü, yaprakları.
Tıbbî Özellik ve Faydaları:
a) Yetmiş santimetreye kadar boyu uzayan yabanî bir bitkidir. Yaprakları rozet şeklinde toplu ve beşparmak şeklinde parçalıdır. Aynı zamanda gümüş rengindedir. Çiçekleri altın sarısı renginde olup, her bir çiçeğin uzunca bir sapı vardır. Çiçekleri yaprakların ortasından yükselir. Yaprakları ve kökleri Temmuz, Ağustos aylarında toplanır ve gölgede kurutulur.
b) 25 gr. kadar kökü bir litre suda çay gibi haşlanıp günde bir kaç fincan içilirse bağırsak nezlesini ve ishali izâle eder.
c) Çiçeklerinden yapılan haşlaması yüzdeki lekeleri giderir, cildi yumuşatır, güzel bir renk verir, diş etlerini kuvvetlendirir, diş ağrılarında ara sıra kökü çiğnenir.
ç) 25 gram kadar kök bir litre suda haşlanır da bir fincan içilirse mide ekşimelerine, yanmalarına iyi gelir. Ağız yaralarını tedavî eder.
d) Dalak veya balgamdan baş şişer, veya ayaklarda ağrı meydana gelirse bu ottan lâpa yapılır, sıcak olarak konursa bu hastalıklardan kurtarır.
e) Vücuda kuvvet verir. Bademcik ve boğaz iltihaplarında bol su ile gargara yapılırsa boğazı yumuşatır. 0 İhtilâm olan kimseler bu ottan biraz yatağın altına koyduklarında, ihtilâm olmalarını önler ve şehevî arzularını teskîn eder.