DAĞ KEÇİSİ TAŞI
Arabçası : Hacetret-Tîz.
Yetiştiği yer ve çeşitleri: Ş’traz ve dolaylarında bulunur.
Kullanılan maddesi: Taş hâli.
Tıbbî Özellik ve Faydaları:
a) Dağ keçilerinin şirdanmda (ikinci mide) çıkan bir taştır. Bu taşların bazısı uzun, bazısı yuvarlaktır. Taş siyaha yakın kırmızıdır. İyisi az miktarda su ile eritilse kırmızı bir renk alır, yeşil olursa iyi değildir. Bu taş sığırların karnında da teşekkül eder. Bu taşlara Nevruz otu denilen bir bitki sarılmıştır. Bu ot Şiraz’da Şebenkare denilen dağdan başka yerde olmaz. Bu dağ çok büyük bir dağdır. Dağın daha çok istihfinan kısmı denilen kısmında yetişen keçiler bu otu çok yerler ve bunun için de şirdanlarındaki taş bu otla sarılmıştır. Taşı çıkardıktan sonra üstündeki otun hakikî panzehir olduğunu anlamak için bir iğneyi kızdırıp ota sokulduğu zaman iğnenin ucu san olursa o hakikî panzehirdir. Eğer siyah olursa değildir.
b) Panzehiri raziyane ile halledilip yılan sokan kimseye içirildiğinde derhal ağrıları hafifler ve hasta zehirlenmekten kurtulur.
c) Kalbe, vücut zaafiyetine ve şehvete zararlıdır.
Ç) Bütün haşerat sokmalarında ve ısırmalarında, nebatî, hayvanî ve madenî zehirlenmelerde gerek içilmesi ve gerekse sürülmesi çok faydalıdır.
d) Haşerat sokması ve zehirlenmeler için içilme miktarı 12 (0.36 gr.) kırattır. Kalb zaafiyeti için ise bir danektir (0.7 gr.) Her gün yanm danek içen bütün zehirlenme ve hastalıklardan kurtulur