EB E G Ö M E C İ (M ÜLKEK)
(KISA EBE GÜM ECİ, Y A B A N Î EBE GÜM ECİ)
A rabçası : Hubbazâ, Millûkiyyeh, Hıtmî. Farsçası : Hıtmî.
L âtincesi : Malva Rotundifolia Malvaceae. Malva Silvestris. Y etiştiği yer ve çeşitleri: Hemen her yerde yetişir. K ullanılan m addesi: Çiçekleri, yaprakları.
T ıbbî Ö zellik ve Faydaları:
a)Yapraklan geniş ve parçalıdır, çiçekleri kırmızımtırak pem bedir. Şam diyan M ülûkiyye der. Bir çok çeşitleri vardır, yabanî olanlar ormanlık olan yerlerde yetişir. Çiçekleri yaz aylannda toplanıp kurutulur, kurutulan çiçeklerinin bozulm am ası için bir kutuda, dolapta saklanması lâzımdır.
b) Bir litre suda 40 gram çiçeği kaynatılarak haşlanır ve 10 dakika dinlendirdikten sonra birer fincan içilirse göğsü yumuşatır, öksürüğü keser.
c) Suyu ile lavman yapılırsa bağırsak, rahim ve mak’at ağrıla
rina iyi gelir. Pişm işi banyo suyuna karıştırılıp içine girilse ayni rahatsızlıklara fayda verir.
ç) Ç içeği ve yaprağı arı ve böcek tarafından sokulan yere yakı gibi konulduğunda faydası görülür. Zehirli örüm cek sokm asına lâpası iyi gelir. Zeytinyağı ile yakısı akrep sokm asına karşı kullanılır.
d) Ateşli hastalıklarda ateşi düşürür ve vücuda rahatlık verir.
e) Boğaz ve badem cik rahatsızlıklarında suyu ile gargara yapıldığında fayda verir.
f) M esane ve Böbrek yaralarına çiçeğinin suyu kaynatılıp içilirse şifa verir.
g) Tohumu kaynatılır ve elde edilen suyuna şeker ilâve edilerek içilirse, üşütmeden ileri gelen iltihaplara ve m esanede olan rahatsızlıklara iyi gelir.
ğ) 80 gram kadar ebegöm eci köklü bir litre suda kaynatılarak kullanılırsa, m ideyi düzeltir, bulantıyı ve kusmaları önler, bağırsaklara yumuşaklık verir. İdrarı söktürür.
h) Göğsü yumuşatır.
EBE GÖMECİ
26
Eki