SARMISAK Tıbbî Özellik ve Faydaları

sarmisak

SARMISAK
Arabçası : Sûm, Sûmü’l-Hayyeh.

Farsçası : Sûm.

Lâtincesi : Allium sativum, Tüm, Garlic.

Yetiştiği yer ve çeşitleri: Asıl vatanı Hindistan ise de bugün her memlekette yetişmektedir.

Kullanılan maddesi: Meyvesi.

Tıbbî Özellik ve Faydaları: a) Zambakgillerden bir bitkidir. Yabanî ve kültür olmak üzere iki çeşittir. Fazla yenirse baş ağnsı yapar, göğüse zafiyet getirir. Islahı semiz otu, yemek yağı, menekşe ve Helile ile olur. Sarmısakta bol miktarda A, B, C vitaminleri vardır. b) Sarmısak çam ağacı ve Günlük ile kaynatılıp suyu ağızda tutulursa diş ağrılarını dindirir. c) Sarmısak tuz, zeytinyağı ve balla karıştırılarak uyuza, baştaki cerahatli yaralara ve çocuklarda olan konaklara sürüldüğünde iyi gelir. ç) Sarmısağın pişmişi soğuktan olan öksürüğe iyi gelir. Bilhassa kış aylarında yemek lazımdır. d) Bağırsak ağrılarına iyi gelir. Solucanları düşürür. Ses kısıklığını geçirir.
e) İncir yaprağı ve Kimyon ile karıştırılıp yılanın soktuğu yere yakısı konduğunda iyi gelir. Ayrıca haşerat sokmasına, kuduz köpek ve gelincik ısırmasına üzüm şırasıyla karıştırılıp içilmelidir. f) Yine sarmısak Sorgun söğüdü, Ban ağacı yağı ile karıştırılıp saçsız başa sürüldüğünde saç çıkarır. Balla karışımı saçkırana sürülür. Uyuza iyi gelir. g) Zeytin ile beraber yenirse Hayzı ve idrarı söktürür. Erkeklik kudretini ve meniyi artırır, cinsiyet organına kuvvet verir.

ğ) Basura, iç organ ağrılarına, akciğer yara ve ağrılarına, safra kesesine, kulunç, siyatik ağrılarına, unutkanlığa, kasık ağrısına iyi gelir. Zehirlenmelere faydalıdır. h) Sirke ile yapılan gargarası boğaza yapışan sülüğü düşürür. ı) Sanmsağın külü bal ile karıştırılıp yüzdeki ve vücuttaki lekelere sürüldüğünde iyi gelir. Ayrıca göz kapağına yakısı konsa gözdeki birikmiş kanı azaltır. Egzemayı iyileştirir.
i) Sarmısak, su ve sedef otu ile pişirilip yaralara yakı gibi konulduğunda yarayı işletir. j) Tansiyonu düşürür, ateş kesicidir. Mide ifrazatını fazlalaştırır, balgamı söker.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*