FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ:
Daha önce “Megaloblastik anemi” başlığı altında belirttiğimiz gibi folik asit, hücre içinde DNA sentezinde ve dolayısıyla hücre bölünmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Folik asit çeşitli bitkiler ve bakteriler tarafından üretilmektedir. Folik asitten zengin besin maddelerini aşağıda özetliyoruz.Daha geniş bir listeyi ansiklopedinin “Beslenme” bölümünde bulabilirsiniz.
Kişinin günlük normal folik asit gereksinimi yaklaşık 50 mikrogramdır. Folik asit incebağırsaklarm jejunum denilen bölümünün ilk bölümlerinden emilmektedir. Folik asit emildikten sonra kana karıştığında, taşınması için özel taşıyıcı proteinler gerekmez. İnsan vücudunda 5-10 mg. depo folik asit bulunmaktadır. Günlük gereksinim yaklaşık 50 mikrogram olduğuna göre, hiç folik asit almayan bir kişide folik asit eksikliğinin olması için aylar gereklidir. Gebelik süresince annenin folik asit gereksinimi günde 400 mikrogram gibi yüksek bir düzeye ulaşmaktadır. Folik asit eksikliğinin neden olduğu megolablastik anemi tablosu, biri dışında tüm yönleri ve özellikleriyle B12 eksikliği anemisine benzemektedir. B12 yetmezliğinde sinir sistemi bozuklukları gelişmesine karşılık, folik asit yetmezliğinde böyle bir olay olmamaktadır.
Folik asit yetmezliği yaratan etkenleri aşağıda vermekteyiz.
Yetersiz beslenme:
1) Kronik alkolizm
2) Yemekleri fazla pişirme
3) Fakirlik ve dengesiz beslenme Gereksinimin artması:
1) Gebelik
2) Süt çocukluğu devresi
3) Kanser hastalıkları
4) Kan yapımının artması Emilme bozuklukları:
1) Çölyak hastalığı
2) Difenilhidantoin
3) Barbitüratlar
4) Doğum kontrol hapları (oral kontraseptivler) Folik asit yetmezliği tedavisinde de iki ilke vardır.
Birincisi hastaya folik asit vermek, İkincisi de folik asit yetmezliğini yaratan nedenin bulunup tedaviye alınmasıdır. Hastalara günde 1 mg. folik asit ağız yoluyla verilmelidir. Bir hafta içinde tedaviye yanıt alınır. Tedavi 2 ay kadar sürer, bundan sonra folik asitten zengin bir beslenme düzeniyle hastalık tedavi edilebilir.